Центар за промоцију науке, у сарадњи са Библиотеком града Београда, организује изложбу научних илустрација под називом „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“. Посетиоци ће у Галерији Атријум (Библиотека града Београда, Кнеза Михаила 56) све до 20. априла имати прилику да погледају радове 28 графичких илустратора, дизајнера и уметника различитих генерација, који су у протеклих седам година илустровали текстове у научнопопуларном часопису Елементи.

На свечаном отварању изложбе, у четвртак, 31. марта, у 19 часова, присутнима ће се обратити др Марко Крстић, в.д. директора ЦПН-а, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Наташа Рил, кустоскиња галерије Атријум, и Иван Умељић, аутор изложбе и уредник часописа Елементи.

Илустрација: Братислав Миленковић

На изложби ће бити представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славимир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Аутор концепта изложбе је Иван Умељић, док је поставку дизајнирала Моника Ланг.

Циљ изложбе „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ јесте да се на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“.

Илустрација: Моника Ланг

Изложбу прати и богато опремљен каталог на 130 страна.

„Једно своје предавања Борхес је започео источњачком метафором која говори о томе како је свет „десет хиљада ствари“. Ако, на тренутак, прихватимо да је то заиста тако, и ако знамо да је свака метафора сачињена од повезивања две различите ствари, онда бисмо, како каже Борхес, под условом да располажемо са довољно времена, могли да креирамо незамисливу количину метафора. Дакле, десет хиљада, помножено са 9999, помножено са 9998 и тако даље. Иако овај број није бесконачан, он свакако превазилази нашу имагинацију.

Слично је и са визуелним метафорама у науци. Ако узмемо у обзир бројност и разнородност научних области, различите визуелне контексте и намене, технике израде илустрација, уметничке стилове, углове посматрања или субјективне доживљаје уметника, лако можемо да закључимо да њихов број такође тежи бесконачности“, стоји у уводној речи Ивана Умељића, уредника издања и аутора изложбе.

Стотину тридесет илустрација које чине поставку изложбе распоређено је у девет целина које су насловљене: „Попришта еволуције“, „Где почиње будућност?“, „Калеидоскоп“, „Израчунавање“, „Портрети“, „О извесности и другим демонима“, „Машинско доба“, „Унутрашњи топоними“ и „Орбитирање“.

Илустрација: Теа Јуришић

Најаве пратећих програма, уз детаљније представљање свих аутора, објављују се на профилима Центра за промоцију науке на друштвеним мрежама.

Изложба се реализује у склопу традиционалне манифестације „Дани Београда“, а улаз је бесплатан.

подели