У четвртак, 27. априла у 20 чаова у КЦБ-у отвара се изложба Art+Science, уз радове инспирисане свемиром, неуронаукама, можданим таласима, новим технологијама и симбиотичком зависношћу човека и природе

Центар за промоцију науке отвара 27. априла изложбу Art+Science у Културном центру Београда. Свечано отварање је у 20 часова, у Дворани КЦБ-а, уз два наступа уживо: немачке уметничке групе Квадратуре, победника на глобалном конкурсу Art+Science , и Алекса Геваре, перуанског визуелног уметника који ради у Берлину.

Већ наредног дана, 28. априла, у оквиру A+S, у Галерији науке и технике САНУ, од 19 часова можете да погледате изложбу Универзални објекти и разговарате са српско-словеначком уметницом Тањом Вујиновић.

Изложба која је наишла на изузетан пријем прошле године, када је први пут организована, овога пута биће доступна на неколико локација: у галерији Podroom и галерији Артгет у КЦБ-у, у Галерији науке и технике САНУ, и на другим локацијама у Ритопеку, Новом Саду и Крагујевцу, а окупиће бројне домаће и иностране уметнике.

Победници циклуса националне селекције А+S за 2016/17. ће у галерији Podroom, од 27. априла изложити премијерно своје радове. Исидора Тодоровић представиће рад Horologium Nocturnum, просторну инсталациjу коjа се састоjи од три висећа геометриjска елемента кроз коjа капље вода, симболишући проток времена.

Марија и Милан Личина изложиће рад Далекима… замишљен као аудио-визуелно искуство неограниченог трајања које се бави могућом комуникацијом на међуцивилизацијском нивоу.

Међу двадeсеторо уметника, десеторо долази из иностранства (Немачке, Кореје, Италије, Словеније и Перуа). На отварању ће бити представљени и радови уметничке групе Квадратуре из Берлина инспирисани свемиром. Ова група је, иначе, победник глобалног Art+Science конкурса.

Тања Вујиновић, уметница која живи и ради у Словенији, приказаће у Галерији науке и технике САНУ радове из серије Универзални објекти. У својим радовима Тања истражује однос између свести и технологије кроз дигитални анимизам и контемплативну игру. Јужнокорејски дуо Шинсеунгбак Кимјонгхун приказаће рад Мачка или човек, иза којег стоји креативна употреба софтвера за препознавање лица.

Перуански уметник Алекс Гевара, који ће се представити и на отварању, у свом раду бави се напредним технологијама у домену неуронауке и можданих таласа, док Паоло Ћирио и Алесандро Лудовико из Италије приказују хакерску трилогију, уметничку (зло)употребу интернета и доступних података.

Саша Спачал, словеначка уметница, понудиће посетиоцима посебан доживљај на тему симбиотичке међузависности човека и природе: лежећи у специјалној капсули, свако ће имати прилику да се повеже са светом гљива.

Такође, од домаћих уметника, ту су и Драган Илић, који је са својим перформансом, уз преплет роботике и уметности, имао један од најатрактивнијих наступа на фестивалу Арс електроника у Линцу.

Такође, у галерији Podroom КЦБ-а биће представљен и интерактивни модел хибридног клавира који је конструисао тим инжењера из Србије у оквиру пројекта Квантна музика. Хибридни клавир биће премијерно представљен ове јесени у Београду, а на њему ће композиције изводити ЛП Дуо.

Координатор пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке, у оквиру ког је организована изложба Art+Science, јесте Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), ЏиВи Арт из Лондона (GV Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.

Art+Science изложба ће трајати на неколико локација све до 25. маја.

Као најава изложбе Art+Science, у излогу новоотвореног Научног клуба Београд, у Улици краља Петра 46, изложен је рад После сигурности уметничке групе Каркатаг из Београда.

Улаз на изложбу је бесплатан.

ПРОГРАМ изложбе ART+SCIENCE

27. април – 25. маја 2017

06/04: Каркатаг: После безебедности (ЦПН Научни клуб)

24/04, 12.00: Мастер клас: Квадратуре (Филолошко-уметнички факултет Крагујевац)

25/04, 17.00: Представљање групе Квадратуре (Универзитет уметности Београд)

26/04, 12.00: Мастер клас: Алекс Гевара (Факултет дигиталних уметности Београд)

27/04, 13.00: Мастер клас: Шинсунгбeк Кимјонгхун (Универзитет уметности Београд)

27/04, 20.00: Свечано отварање Art+Science програма (Дворана Културног центра Београда)

            Квадратуре: Орбите (уживо)

            Алекс Гевара: Јединица (уживо)

28/04, 11.00: Мастер клас: Шинсунгбeк Кимјонгхун (Академија уметности Нови Сад)

28/04, 12.00: Представљање уметника: Саша Спачал & Анил Подгорник (КЦБ Галерија Подроом)

28/04, 17.30: Разговор са уметницима: Алекс Гевара и Гиљермо Касадо (Институт Сервантес, Београд)

28/04, 19.00: Отварање изложбе Универзални објекти Тање Вујиновић (Галерија науке и технике САНУ)

29/04, 10.30: RoboAction уживо: Драган Илић (Уметников студио, Ритопек)

04/05, 14.00: Art+Science @ Радиоапарат (radioaparat.com)

09/05, 18.00: Јавно вођење: Добривоје Лале Ерић, руководилац пројекта (Културни центар Београда)

11/05, 19.00: Трибина o Одравњивању (КЦБ Артгет галерија)

13/05, 20.00: Песма прото-алхемичара уживо, Добривоје Милијановић, Крис Брукмајр и Зигмар Ајгнер (ЦПН Научни клуб)

16/05, 18.00: Јавно вођење, Слободан Цоба Јовановић, уметнички директор пројекта (Културни центар Београда)

20/05, 12.00 A+S CREATIONS: наступи ученика основних школа „Бранислав Нушић“ (Београд) и „Петро Кузмјак“ (Руски Крстур) (ЦПН Научни клуб)

20/05, 12.00 А+S АртЕДУ радионица (Културни центар Београда)

20/05, 18.00: А+S М3 програм за Ноћ музеја (Галерија науке и технике САНУ)

23/05, 19.00: Човек машина, ЦПН A+S трибина (Студентски културни центар, Београд)

25/05, 18.00: А+S 2017 и Дани корејске културе (ЦПН Научни клуб)

Истражите више о пројекту Art+Science.

подели