U četvrtak, 27. aprila u 20 čaova u KCB-u otvara se izložba Art+Science, uz radove inspirisane svemirom, neuronaukama, moždanim talasima, novim tehnologijama i simbiotičkom zavisnošću čoveka i prirode

Centar za promociju nauke otvara 27. aprila izložbu Art+Science u Kulturnom centru Beograda. Svečano otvaranje je u 20 časova, u Dvorani KCB-a, uz dva nastupa uživo: nemačke umetničke grupe Kvadrature, pobednika na globalnom konkursu Art+Science , i Aleksa Gevare, peruanskog vizuelnog umetnika koji radi u Berlinu.

Već narednog dana, 28. aprila, u okviru A+S, u Galeriji nauke i tehnike SANU, od 19 časova možete da pogledate izložbu Univerzalni objekti i razgovarate sa srpsko-slovenačkom umetnicom Tanjom Vujinović.

Izložba koja je naišla na izuzetan prijem prošle godine, kada je prvi put organizovana, ovoga puta biće dostupna na nekoliko lokacija: u galeriji Podroom i galeriji Artget u KCB-u, u Galeriji nauke i tehnike SANU, i na drugim lokacijama u Ritopeku, Novom Sadu i Kragujevcu, a okupiće brojne domaće i inostrane umetnike.

Pobednici ciklusa nacionalne selekcije A+S za 2016/17. će u galeriji Podroom, od 27. aprila izložiti premijerno svoje radove. Isidora Todorović predstaviće rad Horologium Nocturnum, prostornu instalaciju koja se sastoji od tri viseća geometrijska elementa kroz koja kaplje voda, simbolišući protok vremena.

Marija i Milan Ličina izložiće rad Dalekima… zamišljen kao audio-vizuelno iskustvo neograničenog trajanja koje se bavi mogućom komunikacijom na međucivilizacijskom nivou.

Među dvadesetoro umetnika, desetoro dolazi iz inostranstva (Nemačke, Koreje, Italije, Slovenije i Perua). Na otvaranju će biti predstavljeni i radovi umetničke grupe Kvadrature iz Berlina inspirisani svemirom. Ova grupa je, inače, pobednik globalnog Art+Science konkursa.

Tanja Vujinović, umetnica koja živi i radi u Sloveniji, prikazaće u Galeriji nauke i tehnike SANU radove iz serije Univerzalni objekti. U svojim radovima Tanja istražuje odnos između svesti i tehnologije kroz digitalni animizam i kontemplativnu igru. Južnokorejski duo Šinseungbak Kimjonghun prikazaće rad Mačka ili čovek, iza kojeg stoji kreativna upotreba softvera za prepoznavanje lica.

Peruanski umetnik Aleks Gevara, koji će se predstaviti i na otvaranju, u svom radu bavi se naprednim tehnologijama u domenu neuronauke i moždanih talasa, dok Paolo Ćirio i Alesandro Ludoviko iz Italije prikazuju hakersku trilogiju, umetničku (zlo)upotrebu interneta i dostupnih podataka.

Saša Spačal, slovenačka umetnica, ponudiće posetiocima poseban doživljaj na temu simbiotičke međuzavisnosti čoveka i prirode: ležeći u specijalnoj kapsuli, svako će imati priliku da se poveže sa svetom gljiva.

Takođe, od domaćih umetnika, tu su i Dragan Ilić, koji je sa svojim performansom, uz preplet robotike i umetnosti, imao jedan od najatraktivnijih nastupa na festivalu Ars elektronika u Lincu.

Takođe, u galeriji Podroom KCB-a biće predstavljen i interaktivni model hibridnog klavira koji je konstruisao tim inženjera iz Srbije u okviru projekta Kvantna muzika. Hibridni klavir biće premijerno predstavljen ove jeseni u Beogradu, a na njemu će kompozicije izvoditi LP Duo.

Koordinator projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke, u okviru kog je organizovana izložba Art+Science, jeste Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), DžiVi Art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica.

Art+Science izložba će trajati na nekoliko lokacija sve do 25. maja.

Kao najava izložbe Art+Science, u izlogu novootvorenog Naučnog kluba Beograd, u Ulici kralja Petra 46, izložen je rad Posle sigurnosti umetničke grupe Karkatag iz Beograda.

Ulaz na izložbu je besplatan.

PROGRAM izložbe ART+SCIENCE

27. april – 25. maja 2017

06/04: Karkatag: Posle bezebednosti (CPN Naučni klub)

24/04, 12.00: Master klas: Kvadrature (Filološko-umetnički fakultet Kragujevac)

25/04, 17.00: Predstavljanje grupe Kvadrature (Univerzitet umetnosti Beograd)

26/04, 12.00: Master klas: Aleks Gevara (Fakultet digitalnih umetnosti Beograd)

27/04, 13.00: Master klas: Šinsungbek Kimjonghun (Univerzitet umetnosti Beograd)

27/04, 20.00: Svečano otvaranje Art+Science programa (Dvorana Kulturnog centra Beograda)

            Kvadrature: Orbite (uživo)

            Aleks Gevara: Jedinica (uživo)

28/04, 11.00: Master klas: Šinsungbek Kimjonghun (Akademija umetnosti Novi Sad)

28/04, 12.00: Predstavljanje umetnika: Saša Spačal & Anil Podgornik (KCB Galerija Podroom)

28/04, 17.30: Razgovor sa umetnicima: Aleks Gevara i Giljermo Kasado (Institut Servantes, Beograd)

28/04, 19.00: Otvaranje izložbe Univerzalni objekti Tanje Vujinović (Galerija nauke i tehnike SANU)

29/04, 10.30: RoboAction uživo: Dragan Ilić (Umetnikov studio, Ritopek)

04/05, 14.00: Art+Science @ Radioaparat (radioaparat.com)

09/05, 18.00: Javno vođenje: Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac projekta (Kulturni centar Beograda)

11/05, 19.00: Tribina o Odravnjivanju (KCB Artget galerija)

13/05, 20.00: Pesma proto-alhemičara uživo, Dobrivoje Milijanović, Kris Brukmajr i Zigmar Ajgner (CPN Naučni klub)

16/05, 18.00: Javno vođenje, Slobodan Coba Jovanović, umetnički direktor projekta (Kulturni centar Beograda)

20/05, 12.00 A+S CREATIONS: nastupi učenika osnovnih škola „Branislav Nušić“ (Beograd) i „Petro Kuzmjak“ (Ruski Krstur) (CPN Naučni klub)

20/05, 12.00 A+S ArtEDU radionica (Kulturni centar Beograda)

20/05, 18.00: A+S M3 program za Noć muzeja (Galerija nauke i tehnike SANU)

23/05, 19.00: Čovek mašina, CPN A+S tribina (Studentski kulturni centar, Beograd)

25/05, 18.00: A+S 2017 i Dani korejske kulture (CPN Naučni klub)

Istražite više o projektu Art+Science.

podeli