Центар за промоцију науке са другим партнерима од 8. до 31. маја учествује у манифестацији БИНА

Текст: Борис Клобучар

Девети пут заредом Друштво архитеката Београда и Културни центар Град организују Београдску интернационалну недељу архитектуре, или популарно БИНА. Као и до сада, Београд ће бити центар архитектонских и урбанистичких изложби, предавања и радионица са циљем промовисања и популаризације архитектуре.

Под називом „Простори јавности“, БИНА се свечано отвара 8. маја, у 19 часова, у Културном центру Београда, и траје до 31. маја. Један од суорганизатора ове манифестације је Центар за промоцију науке који по трећи пут организује архитектонске радионице у оквиру БИНА.

Шта открива БИНА? Организатори су се определили да кроз многобројне изложбе, радионице и предавања „нагласе значај и суштину  урбаних простора као идентитета једног града“.

БИНА открива јавни простор. На великом броју локација грађанима ће се представити урбанистичка решења јавних простора, како локалних тако и оних у великим светским метрополама. Између осталих, посетиоци ће бити у прилици да погледају инсталацију „Учити на примеру Газеле“, аустријског архитекте Ханса Невидала, у којој аутор приказује приступ савремених аустријских архитеката проблемима урбаног простора. На недељи архитектуре ће се представити и пројекти интервенција у јавним просторима београдских општина, пројекат Урбани инкубатор, али и међународни пројекти из Немачке, Аустрије, Шпаније…

БИНА открива Београд. У оквиру БИНА планиран је и велики број шетњи и упознавања са наслеђем Београда, али и новим идејама као решењима за постојеће проблеме. Током манифестације прошетаће се на Великом ратном острву, алејама Новог гробља, савским обалама, кроз историју Савамале и још много тога. Бициклисти ће имати прилику да у оквиру „Критичне масе“ провозају своје бицикле кроз град и укажу на недостатке бициклистичких стаза и места за паркирање.

Бина открива нове архитектуре. Важно место у овогодишњој београдској интернационалној недељи архитектуре имаће и пројекат Knock on wood, односно „Куцни у дрво“, који за циљ има да подигне свест локалне заједнице о вредностима дрвене архитектуре и да подстакне дизајнерске и архитектонске програме образовања да овакав програм уврсте у наставу.

Програм манифестације можете погледати овде.

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе