Centar za promociju nauke sa drugim partnerima od 8. do 31. maja učestvuje u manifestaciji BINA

Tekst: Boris Klobučar

Deveti put zaredom Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Grad organizuju Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture, ili popularno BINA. Kao i do sada, Beograd će biti centar arhitektonskih i urbanističkih izložbi, predavanja i radionica sa ciljem promovisanja i popularizacije arhitekture.

Pod nazivom „Prostori javnosti“, BINA se svečano otvara 8. maja, u 19 časova, u Kulturnom centru Beograda, i traje do 31. maja. Jedan od suorganizatora ove manifestacije je Centar za promociju nauke koji po treći put organizuje arhitektonske radionice u okviru BINA.

Šta otkriva BINA? Organizatori su se opredelili da kroz mnogobrojne izložbe, radionice i predavanja „naglase značaj i suštinu  urbanih prostora kao identiteta jednog grada“.

BINA otkriva javni prostor. Na velikom broju lokacija građanima će se predstaviti urbanistička rešenja javnih prostora, kako lokalnih tako i onih u velikim svetskim metropolama. Između ostalih, posetioci će biti u prilici da pogledaju instalaciju „Učiti na primeru Gazele“, austrijskog arhitekte Hansa Nevidala, u kojoj autor prikazuje pristup savremenih austrijskih arhitekata problemima urbanog prostora. Na nedelji arhitekture će se predstaviti i projekti intervencija u javnim prostorima beogradskih opština, projekat Urbani inkubator, ali i međunarodni projekti iz Nemačke, Austrije, Španije…

BINA otkriva Beograd. U okviru BINA planiran je i veliki broj šetnji i upoznavanja sa nasleđem Beograda, ali i novim idejama kao rešenjima za postojeće probleme. Tokom manifestacije prošetaće se na Velikom ratnom ostrvu, alejama Novog groblja, savskim obalama, kroz istoriju Savamale i još mnogo toga. Biciklisti će imati priliku da u okviru „Kritične mase“ provozaju svoje bicikle kroz grad i ukažu na nedostatke biciklističkih staza i mesta za parkiranje.

Bina otkriva nove arhitekture. Važno mesto u ovogodišnjoj beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture imaće i projekat Knock on wood, odnosno „Kucni u drvo“, koji za cilj ima da podigne svest lokalne zajednice o vrednostima drvene arhitekture i da podstakne dizajnerske i arhitektonske programe obrazovanja da ovakav program uvrste u nastavu.

Program manifestacije možete pogledati ovde.

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape