Харвард клуб Србије охрабрује наше студенте да открију више о могућностима школовања на Универзитету Харвард

Текст: Љ. Илић

Чланови Харвард клуба Србије у новембру су покренули иницијативу „Откријте Харвард“ са циљем да упознају домаћу јавност и будуће студенте са могућностима студирања и наставка студија на овом универзитету. У оквиру иницијативе,  од 12. до 22. новембра, чланови овог престижног клуба у Србији држаће предавања на неколико наших факултета.

Универзитет Харвард је, без сумње, најпрестижнија академска установа на свету. Oснован 1636. године, најстарија је високошколска институција у Сједињеним Америчким Државама која је још активна, а први пут је званично назван „универзитетом“ уместо „колеџом“ 1780.

Назив универзитета потиче од имена првог донатора Харвард колеџа, младог свештеника Џона Харварда, који је из своје збирке будућем колеџу поклонио четиристо књига, као и половину свог богатства.

Највеће промене на Харварду десиле су се за време мандата Чарлса Вилијема Елиота, који је крајем 19. и почетком 20. века Харвард претворио у истраживачки универзитет, а нови модел је утицао на целокупан систем америчког образовања.

Харвардска библиотека је четврта на свету по броју књига које поседује (15 милиона примерака), а овај универзитет је један од осам који чине елитну Ајви лигу (Ivy Leage). Познато је да универзитети Ајви лиге у своје редове примају само најбоље. Бранећи своју традицију и квалитет знања која студенти након завршетка добијају, ове школе постављају веома високе критеријуме и стандарде које будући студенти морају да испуне како би им се придружили.

У оквиру иницијативе „Откријте Харвард“ одржава се неколико предавања током новембра, и то на Економском факултету (14. новембра), у Међународном академском центру (17. новембра) и на Медицинском факултету Универзитета у Београду (21. новембра). Осим ових факултета, чланови Харвард клуба Србије посетиће и Правни факултет и Универзитет ФЕФА.

Предавачи су: Бранка Анђелковић, Богдан Гецић, Милутин Николић, Марко Обрадовић, Иван Посавец, Душан Ракитић, Предраг Стојичић и Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке.

Истражите више о Универзитету Харвард: http://www.harvard.edu/

Истражите више о Харвард клубу Србије: http://www.harvard-serbia.org/

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви