Harvard klub Srbije ohrabruje naše studente da otkriju više o mogućnostima školovanja na Univerzitetu Harvard

Tekst: LJ. Ilić

Članovi Harvard kluba Srbije u novembru su pokrenuli inicijativu „Otkrijte Harvard“ sa ciljem da upoznaju domaću javnost i buduće studente sa mogućnostima studiranja i nastavka studija na ovom univerzitetu. U okviru inicijative,  od 12. do 22. novembra, članovi ovog prestižnog kluba u Srbiji držaće predavanja na nekoliko naših fakulteta.

Univerzitet Harvard je, bez sumnje, najprestižnija akademska ustanova na svetu. Osnovan 1636. godine, najstarija je visokoškolska institucija u Sjedinjenim Američkim Državama koja je još aktivna, a prvi put je zvanično nazvan „univerzitetom“ umesto „koledžom“ 1780.

Naziv univerziteta potiče od imena prvog donatora Harvard koledža, mladog sveštenika Džona Harvarda, koji je iz svoje zbirke budućem koledžu poklonio četiristo knjiga, kao i polovinu svog bogatstva.

Najveće promene na Harvardu desile su se za vreme mandata Čarlsa Vilijema Eliota, koji je krajem 19. i početkom 20. veka Harvard pretvorio u istraživački univerzitet, a novi model je uticao na celokupan sistem američkog obrazovanja.

Harvardska biblioteka je četvrta na svetu po broju knjiga koje poseduje (15 miliona primeraka), a ovaj univerzitet je jedan od osam koji čine elitnu Ajvi ligu (Ivy Leage). Poznato je da univerziteti Ajvi lige u svoje redove primaju samo najbolje. Braneći svoju tradiciju i kvalitet znanja koja studenti nakon završetka dobijaju, ove škole postavljaju veoma visoke kriterijume i standarde koje budući studenti moraju da ispune kako bi im se pridružili.

U okviru inicijative „Otkrijte Harvard“ održava se nekoliko predavanja tokom novembra, i to na Ekonomskom fakultetu (14. novembra), u Međunarodnom akademskom centru (17. novembra) i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (21. novembra). Osim ovih fakulteta, članovi Harvard kluba Srbije posetiće i Pravni fakultet i Univerzitet FEFA.

Predavači su: Branka Anđelković, Bogdan Gecić, Milutin Nikolić, Marko Obradović, Ivan Posavec, Dušan Rakitić, Predrag Stojičić i Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke.

Istražite više o Univerzitetu Harvard: http://www.harvard.edu/

Istražite više o Harvard klubu Srbije: http://www.harvard-serbia.org/

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi