Петог јуна ове године навршило се тачно 40 година од када је у билтену Morbidity and Mortality Weekly америчког Центра за контролу болести тим клиничара објавио чланак у којем је описано првих пет случајева пацијената оболелих од сиде. Тим поводом, у среду, 16. јуна, са почетком у 20 часова, Центар за промоцију науке организује онлајн трибину „Поуке пандемије ХИВ-а“, о једној од најразорнијих пандемија модерног доба која нас, иако веома специфична, може научити много чему што је и те како примењиво и у одговору на данашњу пандемију Ковида-19.

Пренос трибине „Поуке пандемије ХИВ-а“ можете пратити уживо путем следећег ЛИНКА на Youtube каналу Центра за промоцију науке.

УЧЕСТВУЈУ:

Др Срђа Јанковић, имунолог, Универзитетска дечја клиника у Тиршовој

Др Срђа Јанковић је специјализацију из имунологије стекао 2015. Докторску дисертацију под насловом „Значај експресије Вилмсовог туморског гена-1 код деце са акутном леукемијом“ одбранио је на Медицинском факултету у Београду 2016. године, а звање научног сарадника стекао 2018. Од 2007. запослен је у имунолошкој лабораторији Универзитетске дечје клинике у Тиршовој. Главна интересовања у научноистраживачком раду обухватају примарне и секундарне имунодефицијенције, малигна обољења дечје доби, функционална испитивања имунског система, али и научно-филозофска разматрања еволуције живота на Земљи (и потенцијално другде у васиони). Од 2006. аутор и водитељ научне емисије Соларис на програму Радио Београд 2. Активно учествује у популаризацији науке и промоцији научног погледа на свет кроз новинске чланке, ауторске текстове, предавања и разговоре, као и преводе одабраних научнопопуларних или критичко-аналитичких дела.

 

Др Дамир Хуремовић, психијатар, Универзитетска болница Нортшор (САД)

Др Дамир Хуремовић је директор психијатријске службе при Универзитетској болници Норт Шор на Лонг Ајленду, у предграђу Њујорка. Родом из Сарајева, у Сједињеним Америчким Државама ради од 2002. Предаје психијатрију на Zucker School of Medicine at Hofstra/Northwell. Дамир се првенствено бави конзилијарном психијатријом, менталним здрављем особа са акутним и хроничним физичким болестима. У склопу свог посла, између осталог, ради са особама које су кандидати за трансплантацију органа, са онколошким пацијентима и са пацијентима са инфективним обољењима, укључујући и пацијенте са ХИВ-ом.

МОДЕРИРА:

Иван Умељић, Центар за промоцију науке

Руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију Центра за промоцију науке.

подели