Petog juna ove godine navršilo se tačno 40 godina od kada je u biltenu Morbidity and Mortality Weekly američkog Centra za kontrolu bolesti tim kliničara objavio članak u kojem je opisano prvih pet slučajeva pacijenata obolelih od side. Tim povodom, u sredu, 16. juna, sa početkom u 20 časova, Centar za promociju nauke organizuje onlajn tribinu „Pouke pandemije HIV-a“, o jednoj od najrazornijih pandemija modernog doba koja nas, iako veoma specifična, može naučiti mnogo čemu što je i te kako primenjivo i u odgovoru na današnju pandemiju Kovida-19.

Prenos tribine „Pouke pandemije HIV-a“ možete pratiti uživo putem sledećeg LINKA na Youtube kanalu Centra za promociju nauke.

UČESTVUJU:

Dr Srđa Janković, imunolog, Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj

Dr Srđa Janković je specijalizaciju iz imunologije stekao 2015. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Značaj ekspresije Vilmsovog tumorskog gena-1 kod dece sa akutnom leukemijom“ odbranio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2016. godine, a zvanje naučnog saradnika stekao 2018. Od 2007. zaposlen je u imunološkoj laboratoriji Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. Glavna interesovanja u naučnoistraživačkom radu obuhvataju primarne i sekundarne imunodeficijencije, maligna oboljenja dečje dobi, funkcionalna ispitivanja imunskog sistema, ali i naučno-filozofska razmatranja evolucije života na Zemlji (i potencijalno drugde u vasioni). Od 2006. autor i voditelj naučne emisije Solaris na programu Radio Beograd 2. Aktivno učestvuje u popularizaciji nauke i promociji naučnog pogleda na svet kroz novinske članke, autorske tekstove, predavanja i razgovore, kao i prevode odabranih naučnopopularnih ili kritičko-analitičkih dela.

 

Dr Damir Huremović, psihijatar, Univerzitetska bolnica Nortšor (SAD)

Dr Damir Huremović je direktor psihijatrijske službe pri Univerzitetskoj bolnici Nort Šor na Long Ajlendu, u predgrađu Njujorka. Rodom iz Sarajeva, u Sjedinjenim Američkim Državama radi od 2002. Predaje psihijatriju na Zucker School of Medicine at Hofstra/Northwell. Damir se prvenstveno bavi konzilijarnom psihijatrijom, mentalnim zdravljem osoba sa akutnim i hroničnim fizičkim bolestima. U sklopu svog posla, između ostalog, radi sa osobama koje su kandidati za transplantaciju organa, sa onkološkim pacijentima i sa pacijentima sa infektivnim oboljenjima, uključujući i pacijente sa HIV-om.

MODERIRA:

Ivan Umeljić, Centar za promociju nauke

Rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke.

podeli