У оквиру пројекта „Подршка STEAM* образовању у средњим школама“, којим руководи Фондација „Ана и Владе Дивац“ уз подршку НЦР фондације и ЦПН-а, више од 10.000 ученика у Србији добило је услове за квалитетније образовање у домену науке, технологије, инжењерства, уметности и математике, кроз обезбеђивање разноврсне опреме школама, унапређивање компетенција наставника и организовање СТЕАМ активности. У том контексту, на Мејкерс форуму учествовали су и наставници и наставнице из целе Србије чије су школе добиле средства за опремање школских простора и алата.

Форумом је омогућено да на једном месту разговарамо о специфичностима заједница са којима радимо, програмима, протеклој години, дешавањима и на који начин можемо подржати и оснажити  ширење мејкерс културе у Србији. Подсетили смо се на који начин је Мејкерс култура већ низ деценија присутна у нашим срединама, причали смо о значају клупских простора (радио-клубови седамдесетих година 20. века, али и ђачки клубови) који су и који омогућавају појединцима и групама да посвећено раде и развијају пројекте који их интересују, учећи и стварајући самостално или тимски. Отворила су се питања да ли Мејкерс спејс може бити део школског простора, тако да је отворен и ка широј заједници ван школе. На који начин локалне заједнице, појединци и предузетници могу допринети и подржати креирање и одржавање оваквих простора.

Ово су само нека од питања са којима смо завршили форум са идејом и жељом да креирамо што више простора унутар школских и ван школских простора који ће омогућити свима да уче кроз рад, правећи, грешећи, делећи искуства, знања и ресурсе.

 

Први Мејкерс спејс отворен је 2018. године у оквиру Научног клуба Центра за промоцију науке уз подршку компаније НИС кроз програм „Заједници  заједно“.

За више информација посетите страницу: www.cpn.rs/mejkers

STEAM je акроним за science, technology, engineering, arts, & mathematics

подели