U okviru projekta „Podrška STEAM* obrazovanju u srednjim školama“, kojim rukovodi Fondacija „Ana i Vlade Divac“ uz podršku NCR fondacije i CPN-a, više od 10.000 učenika u Srbiji dobilo je uslove za kvalitetnije obrazovanje u domenu nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike, kroz obezbeđivanje raznovrsne opreme školama, unapređivanje kompetencija nastavnika i organizovanje STEAM aktivnosti. U tom kontekstu, na Mejkers forumu učestvovali su i nastavnici i nastavnice iz cele Srbije čije su škole dobile sredstva za opremanje školskih prostora i alata.

Forumom je omogućeno da na jednom mestu razgovaramo o specifičnostima zajednica sa kojima radimo, programima, protekloj godini, dešavanjima i na koji način možemo podržati i osnažiti  širenje mejkers kulture u Srbiji. Podsetili smo se na koji način je Mejkers kultura već niz decenija prisutna u našim sredinama, pričali smo o značaju klupskih prostora (radio-klubovi sedamdesetih godina 20. veka, ali i đački klubovi) koji su i koji omogućavaju pojedincima i grupama da posvećeno rade i razvijaju projekte koji ih interesuju, učeći i stvarajući samostalno ili timski. Otvorila su se pitanja da li Mejkers spejs može biti deo školskog prostora, tako da je otvoren i ka široj zajednici van škole. Na koji način lokalne zajednice, pojedinci i preduzetnici mogu doprineti i podržati kreiranje i održavanje ovakvih prostora.

Ovo su samo neka od pitanja sa kojima smo završili forum sa idejom i željom da kreiramo što više prostora unutar školskih i van školskih prostora koji će omogućiti svima da uče kroz rad, praveći, grešeći, deleći iskustva, znanja i resurse.

 

Prvi Mejkers spejs otvoren je 2018. godine u okviru Naučnog kluba Centra za promociju nauke uz podršku kompanije NIS kroz program „Zajednici  zajedno“.

Za više informacija posetite stranicu: www.cpn.rs/mejkers

STEAM je akronim za science, technology, engineering, arts, & mathematics

podeli