Министар просвете и науке, Срђан Вербић, 14. маја, у 19 часова свечано отворио трећи „Маj месец математике“ (М3)

На почетку jе ништа. Рађаш се као jедан. Потом њих двоjе брину над тобом. Троjка у кругу. Са четири прста већ броjиш године. Са пет показуjеш целу шаку. Касниjе, одброjаваш и уназад, у минус. Потом луташ, улазиш дубље и даље, наилазиш на половине, на разломке, на рационални свет. У наизглед обичним броjевима проналазиш хоризонте ирационалног. И онда, да схватиш себе, видиш како мораш откривати нов – апстрактни, нестварни свет. Jер, увек те чека изазов да савладаш трансцендентно, да, као пи, поделиш обим пречником. Да створиш нове кругове. И пронађеш облик животу.

Трећи „Маj месец математике“ (М3), од 14. до 31. маjа 2014, доноси нове облике – нова узбуђења, нове просторе сазнања и преплитања стварности са математичком апстракциjом. Центар за промоциjу науке и Математички институт Српске академије науке и уметности, у сарадњи са броjним партнерима, представљаjу jош jедан „Маj месец математике“. Покровитељ ове, наjвеће националне научнопопуларне манифестациjе у Србиjи, поново jе председник САНУ, академик Никола Хаjдин. Специjални гост трећег М3 jе Франци Демшар, потпредседник Европске фондациjе за науку (ЕСФ). 

Централна математичка изложба постављена jе на старом месту, у срцу Београда, у изложбеном простору Робне куће Београд, Кнез Михаилова 5. Под слоганом „Облик живота“, публика ће имати прилику да сазнаjе о математици, о броjним њеним загонеткама и лепотама, да учи и забавља се уз помоћ интерактивних експоната, али и да активно учествуjе.

Први пут, ЦПН током М3 приказује Лабораториjу облика, део научнопопуларне поставке коjи jе произвела сама публика – ђаци, полазници геометриjских радионица. Део изложбе се и даље активно развиjа – публика без прекида истражуjе дубину математичке бесконачности– како броj пи расте у бескрај, сваки посетилац може да откриjе његову следећу цифру. Но, овогодишњи М3 не потписуjу само посетиоци, нити само математичари и промотери науке, већ и наjпознатиjи дизаjнери и илустратори у Србиjи.

Уз трећи „Маj месец математике“, ЦПН представља сасвим нови хоризонт ширења културе науке. Два спрата изнад велике математичке изложбе (у Кнез Михаиловоj 5), званично се отвара Научни клуб ЦПН-а. Клуб jе већ кренуо са радом, а наставиће и након М3. У међувремену, овде се приказуjу филмови, организуjу математичке радионице, одржаваjу трибине и предавања. Укључите се у Клуб. То jе место где можете чути, видети, додирнути, пробати, осетити будућност. Нови облик живота.

Истражите више о Мају месецу математике.

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе