Ministar prosvete i nauke, Srđan Verbić, 14. maja, u 19 časova svečano otvorio treći „Maj mesec matematike“ (M3)

Na početku je ništa. Rađaš se kao jedan. Potom njih dvoje brinu nad tobom. Trojka u krugu. Sa četiri prsta već brojiš godine. Sa pet pokazuješ celu šaku. Kasnije, odbrojavaš i unazad, u minus. Potom lutaš, ulaziš dublje i dalje, nailaziš na polovine, na razlomke, na racionalni svet. U naizgled običnim brojevima pronalaziš horizonte iracionalnog. I onda, da shvatiš sebe, vidiš kako moraš otkrivati nov – apstraktni, nestvarni svet. Jer, uvek te čeka izazov da savladaš transcendentno, da, kao pi, podeliš obim prečnikom. Da stvoriš nove krugove. I pronađeš oblik životu.

Treći „Maj mesec matematike“ (M3), od 14. do 31. maja 2014, donosi nove oblike – nova uzbuđenja, nove prostore saznanja i preplitanja stvarnosti sa matematičkom apstrakcijom. Centar za promociju nauke i Matematički institut Srpske akademije nauke i umetnosti, u saradnji sa brojnim partnerima, predstavljaju još jedan „Maj mesec matematike“. Pokrovitelj ove, najveće nacionalne naučnopopularne manifestacije u Srbiji, ponovo je predsednik SANU, akademik Nikola Hajdin. Specijalni gost trećeg M3 je Franci Demšar, potpredsednik Evropske fondacije za nauku (ESF). 

Centralna matematička izložba postavljena je na starom mestu, u srcu Beograda, u izložbenom prostoru Robne kuće Beograd, Knez Mihailova 5. Pod sloganom „Oblik života“, publika će imati priliku da saznaje o matematici, o brojnim njenim zagonetkama i lepotama, da uči i zabavlja se uz pomoć interaktivnih eksponata, ali i da aktivno učestvuje.

Prvi put, CPN tokom M3 prikazuje Laboratoriju oblika, deo naučnopopularne postavke koji je proizvela sama publika – đaci, polaznici geometrijskih radionica. Deo izložbe se i dalje aktivno razvija – publika bez prekida istražuje dubinu matematičke beskonačnosti– kako broj pi raste u beskraj, svaki posetilac može da otkrije njegovu sledeću cifru. No, ovogodišnji M3 ne potpisuju samo posetioci, niti samo matematičari i promoteri nauke, već i najpoznatiji dizajneri i ilustratori u Srbiji.

Uz treći „Maj mesec matematike“, CPN predstavlja sasvim novi horizont širenja kulture nauke. Dva sprata iznad velike matematičke izložbe (u Knez Mihailovoj 5), zvanično se otvara Naučni klub CPN-a. Klub je već krenuo sa radom, a nastaviće i nakon M3. U međuvremenu, ovde se prikazuju filmovi, organizuju matematičke radionice, održavaju tribine i predavanja. Uključite se u Klub. To je mesto gde možete čuti, videti, dodirnuti, probati, osetiti budućnost. Novi oblik života.

Istražite više o Maju mesecu matematike.

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape