Овај датум и све што он представља за жене биће симболично обележен у Научном клубу Центра за промоцију науке, кроз предавање др Полин Гањон, у четвртак, 16. марта, у 19 часова. Ова канадска физичарка, својевремено комуникаторка науке при ЦЕРН-у, већ дуго година бави се положајем жена у науци, њиховим научним доприносом и изазовима на овом путу, а своју инспирацију пронашла је и у нашој научници Милеви Марић Ајнштајн.

Предавање у Научном клубу односи се на физику честица: шта смо досад открили, а шта нас још чека?

Пре једну деценију, ЦЕРН, Европска лабораторија за физику честица, објавио је откриће Хигсовог бозона. Полин Гањон ће једноставним речима објаснити како је ово откриће употпунило тренутни теоријски модел који описује основне компоненте материје. Овај модел сада савршено описује „видљиву материју”, односно све што видимо на Земљи, у звездама и галаксијама. Физичари тренутно траже нове честице и свеобухватнију теорију која би ишла даље од тренутног модела и која би објаснила шта би могла бити тамна материја. У Научном клубу ћемо слушати и о огромном утицају основних истраживања физике честица на наше животе.

О ПОЛИН ГАЊОН

Комуникаторка науке при ЦЕРН-у до 2014, канадска физичарка Полин Гањон, објавила је књигу Шта Хигсов бозон једе зими. И други битни детаљи, која је преведена на шест језика. Објашњавање физике честица једноставним, разумљивим терминима је њен заштитни знак. Од 2013. одржала је педесетак предавања широј јавности, у неколико земаља.

Полин Гањон истиче значај популаризације науке, присутности жена у науци и открива размере сексизма и хомофобије у научној заједници. Тренутно, већину свог времена посвећује писању сценарија којима би испричала причу многих жена физичарки, укључујући и причу о Милеви Марић Ајнштајн, са жељом да покаже са каквим потешкоћама се жене и припадници других мањинских група још увек суочавају у физици.

подели