Употреба пластичних материјала у свакодневном животу представља важан део глобалне економије, а истовремено и велики притисак на животну средину. Истраживачи  из ИБИСС-а проучавају брашненог црва (Tenebrio molitor) и његову ефикасност у конверзији отпада у биомасу, што је важно у системима циркуларне економије. Различите научне студије упућују на способност брашненог црва да разграђује пластични отпад, као што су стиропор и полиетиленска фолија.

Истраживачи из ИБИСС-а хране ларве брашненог црва пшеничним мекињама са додатком стиропора и полиетиленске фолије, како би сагледали различите могућности за примену ових инсеката у биоразградњи пластике. Информације добијене овим путем доприносе одрживом развоју и проналажењу решења за смањење количине пластичног отпада.

Део овог експеримента биће представљен у Микрогалерији ЦПН-а (Краља Петра 46, Београд), од четвртка, 14. септембра. Грађани ће експонате моћи да погледају све до краја октобра.

Овај експонат развијен је у оквиру пројекта Биоразградња пластике – формирање инкубатор центра (фаза I), а јавност је имала прилику да се са овом темом ближе упозна у мају ове године на 65. Међународном сајму технике и техничких достигнућа.

 

Микрогалерија је посебан изложбени део Научног клуба Београд, који директно комуницира са пролазницима и позива публику да открива научне области, концепте, феномене или појмове. Она представља прозор у активности и садржаје Центра за промоцију науке, а у пет квадратних метара представља се научна област, програм или пројектна тема која је тренутно у фокусу. Ово није само излог, већ права интерактивна научнопопуларна, едукативна поставка, коју сви могу видети, а често и испробати, покренути или слушати.

подели