Upotreba plastičnih materijala u svakodnevnom životu predstavlja važan deo globalne ekonomije, a istovremeno i veliki pritisak na životnu sredinu. Istraživači  iz IBISS-a proučavaju brašnenog crva (Tenebrio molitor) i njegovu efikasnost u konverziji otpada u biomasu, što je važno u sistemima cirkularne ekonomije. Različite naučne studije upućuju na sposobnost brašnenog crva da razgrađuje plastični otpad, kao što su stiropor i polietilenska folija.

Istraživači iz IBISS-a hrane larve brašnenog crva pšeničnim mekinjama sa dodatkom stiropora i polietilenske folije, kako bi sagledali različite mogućnosti za primenu ovih insekata u biorazgradnji plastike. Informacije dobijene ovim putem doprinose održivom razvoju i pronalaženju rešenja za smanjenje količine plastičnog otpada.

Deo ovog eksperimenta biće predstavljen u Mikrogaleriji CPN-a (Kralja Petra 46, Beograd), od četvrtka, 14. septembra. Građani će eksponate moći da pogledaju sve do kraja oktobra.

Ovaj eksponat razvijen je u okviru projekta Biorazgradnja plastike – formiranje inkubator centra (faza I), a javnost je imala priliku da se sa ovom temom bliže upozna u maju ove godine na 65. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća.

 

Mikrogalerija je poseban izložbeni deo Naučnog kluba Beograd, koji direktno komunicira sa prolaznicima i poziva publiku da otkriva naučne oblasti, koncepte, fenomene ili pojmove. Ona predstavlja prozor u aktivnosti i sadržaje Centra za promociju nauke, a u pet kvadratnih metara predstavlja se naučna oblast, program ili projektna tema koja je trenutno u fokusu. Ovo nije samo izlog, već prava interaktivna naučnopopularna, edukativna postavka, koju svi mogu videti, a često i isprobati, pokrenuti ili slušati.

podeli