23. септембар 2011.  У Ноћи истраживача посетиоци су могли да виде чудесне објекте које је представио ЦПН

Пише: Сташа Бајац

На овогодишњој Ноћи истраживача, која је широм Србије организована 23. септембра, Центар за промоцију науке представио је занимљиве експонате, успешно спојивши науку, уметности и забаву.

Зa своје прво представљање у Ноћи истраживача, у дворишту зграде Ректората Београдског универзитета, Центар је посетиоцима омогућио да се упознају са два интерактивна експоната – коцкоцикл и црталицу.

Коцкоцикл, или бицикл са квадратним точковима, показао је посматрачима и свима који су пожелели да се на њему провозају како за сваку врсту точка постоји могућност кретања, уколико се за њега изгради одговарајући пут. Математичке анализе указују да сваки пут, ма каквог облика био, може бити добра подлога за вожњу, докле год се понавља у правилним размацима.

С обзиром на то да је квадрат сушта супротност кругу, на први поглед се чини да се квадрат неће котрљати. Зато је Центар за ову прилику специјално конструисао пут по коме се квадрат котрљао без икаквих проблема. Вожња на коцкоциклу је била успешна и представљала је право уживање за све посетиоце.

Поред тога, посетиоци су имали прилику да виде и „црталицу“, тј. хармонограф, направу која ствара јединствена и визуелно упечатљива уметничка дела – личне и аутентичне записе клатна по папиру. ЦПН је изложио хармонограф са два клатна, како би тако настале „научне“ слике биле производи слагања гибања оба клатна.

Центар за промоцију науке се одлучио за ове експонате јер они  показују како се креативност и изуми могу на сасвим једноставан, занимљив и интерактиван начин представити широкој публици. Х

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви