23. septembar 2011.  U Noći istraživača posetioci su mogli da vide čudesne objekte koje je predstavio CPN

Piše: Staša Bajac

Na ovogodišnjoj Noći istraživača, koja je širom Srbije organizovana 23. septembra, Centar za promociju nauke predstavio je zanimljive eksponate, uspešno spojivši nauku, umetnosti i zabavu.

Za svoje prvo predstavljanje u Noći istraživača, u dvorištu zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta, Centar je posetiocima omogućio da se upoznaju sa dva interaktivna eksponata – kockocikl i crtalicu.

Kockocikl, ili bicikl sa kvadratnim točkovima, pokazao je posmatračima i svima koji su poželeli da se na njemu provozaju kako za svaku vrstu točka postoji mogućnost kretanja, ukoliko se za njega izgradi odgovarajući put. Matematičke analize ukazuju da svaki put, ma kakvog oblika bio, može biti dobra podloga za vožnju, dokle god se ponavlja u pravilnim razmacima.

S obzirom na to da je kvadrat sušta suprotnost krugu, na prvi pogled se čini da se kvadrat neće kotrljati. Zato je Centar za ovu priliku specijalno konstruisao put po kome se kvadrat kotrljao bez ikakvih problema. Vožnja na kockociklu je bila uspešna i predstavljala je pravo uživanje za sve posetioce.

Pored toga, posetioci su imali priliku da vide i „crtalicu“, tj. harmonograf, napravu koja stvara jedinstvena i vizuelno upečatljiva umetnička dela – lične i autentične zapise klatna po papiru. CPN je izložio harmonograf sa dva klatna, kako bi tako nastale „naučne“ slike bile proizvodi slaganja gibanja oba klatna.

Centar za promociju nauke se odlučio za ove eksponate jer oni  pokazuju kako se kreativnost i izumi mogu na sasvim jednostavan, zanimljiv i interaktivan način predstaviti širokoj publici. H

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi