У петак, 25. септембра, у градовима широм Србије организује се Ноћ истраживача, манифестација која ове године слави 10. рођендан

Шеста по реду Ноћ истраживача у Србији, одржаће се у петак, 25. септембра, у бројним градовима наше земље. Ову научнопопуларну манифестацију организују три конзорцијума, иначе удружена на неколико пројеката: Фестивал науке Београд, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, и Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду.  

Центар за промоцију науке, као један од партнера на пројекту Ноћ Истраживача, учествује у организацији манифестације у градовима Војводине уз Универзитет у Новом Саду. Том приликом, ЦПН ће гостовати у Зрењанину са мобилним планетаријумом, а у Новом Саду је припремљен богат програм. Осим овога, ЦПН учествује у научнопопуларном програму „Y фактор“ у Панчеву, у оквиру кога организује трибину „Зашто је лако поверовати“, у 19 часова, у Дому омладине Панчево, сала „Аполо“.

Током исте вечери, Центар за промоцију науке учествоваће у овогодишњој манифестацији ”Игралиште за иновације”, у оквиру прославе 150 година од оснивања компаније BASF. Програм обухвата популарне радионице, предавања и јавне експерименте из хемије и физике и других природних наука, а почиње у 17 часова, испред западног улаза Комбанк Арене.

У петак, 25.09. у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду одржаће се церемонија доделе почасног доктората Универзитета у Београду дугогодишњем генералном директору Европске организације за нуклеарна истраживања-CERN, проф. др Ролфу Хојеру, кога је на том месту заменила Фабиола Ђаноти. Проф. Хојер ће том приликом обићи и Игралиште за иновације, програм који организује компанија БАСФ током Ноћи истраживача.

Европска Ноћ истраживача ове године слави свој десети рођендан. Овај јубилеј дешава се у Међународној години светлости, симболично наглашавајући свој циљ: осветљавање пута за за превазилажeње постојећег јаза између научне заједнице и шире јавности. Ова сјајна иницијатива прерасла је у манифестацију која се обележава сваког четвртог петка у септембру, данас у више од 320 градова Европе, а код нас се организује од 2010. године.

Манифестација Ноћ истраживача ће у Србији 25. септембра обићи Београд, Нови Сад, Ниш, Зрењанин, Суботицу, Панчево, Крагујевац, Јагодину, Ћуприју и Свилајнац, као и Зајечар, Неготин, Ваљево, Аранђеловац и Трстеник. Као и сваке године, сви садржаји су бесплатни, прилагођени свим узрастима и не захтевају претходно формално образовање. Програм је усмерен на разне научне области, а посетиоци ће бити у прилици да се упознају и са правим научницима.

Истражите више о Ноћи истраживача.

Истражите више о Ноћи истраживача у Новом Саду.

Истражите више о Ноћи истраживача у Панчеву.

Истражите више о манифестацији ”Игралиште за иновације”.

Истражите више о посети директора ЦЕРН-а Ролфа Хојера.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви