U petak, 25. septembra, u gradovima širom Srbije organizuje se Noć istraživača, manifestacija koja ove godine slavi 10. rođendan

Šesta po redu Noć istraživača u Srbiji, održaće se u petak, 25. septembra, u brojnim gradovima naše zemlje. Ovu naučnopopularnu manifestaciju organizuju tri konzorcijuma, inače udružena na nekoliko projekata: Festival nauke Beograd, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu, i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.  

Centar za promociju nauke, kao jedan od partnera na projektu Noć Istraživača, učestvuje u organizaciji manifestacije u gradovima Vojvodine uz Univerzitet u Novom Sadu. Tom prilikom, CPN će gostovati u Zrenjaninu sa mobilnim planetarijumom, a u Novom Sadu je pripremljen bogat program. Osim ovoga, CPN učestvuje u naučnopopularnom programu „Y faktor“ u Pančevu, u okviru koga organizuje tribinu „Zašto je lako poverovati“, u 19 časova, u Domu omladine Pančevo, sala „Apolo“.

Tokom iste večeri, Centar za promociju nauke učestvovaće u ovogodišnjoj manifestaciji ”Igralište za inovacije”, u okviru proslave 150 godina od osnivanja kompanije BASF. Program obuhvata popularne radionice, predavanja i javne eksperimente iz hemije i fizike i drugih prirodnih nauka, a počinje u 17 časova, ispred zapadnog ulaza Kombank Arene.

U petak, 25.09. u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu održaće se ceremonija dodele počasnog doktorata Univerziteta u Beogradu dugogodišnjem generalnom direktoru Evropske organizacije za nuklearna istraživanja-CERN, prof. dr Rolfu Hojeru, koga je na tom mestu zamenila Fabiola Đanoti. Prof. Hojer će tom prilikom obići i Igralište za inovacije, program koji organizuje kompanija BASF tokom Noći istraživača.

Evropska Noć istraživača ove godine slavi svoj deseti rođendan. Ovaj jubilej dešava se u Međunarodnoj godini svetlosti, simbolično naglašavajući svoj cilj: osvetljavanje puta za za prevazilaženje postojećeg jaza između naučne zajednice i šire javnosti. Ova sjajna inicijativa prerasla je u manifestaciju koja se obeležava svakog četvrtog petka u septembru, danas u više od 320 gradova Evrope, a kod nas se organizuje od 2010. godine.

Manifestacija Noć istraživača će u Srbiji 25. septembra obići Beograd, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Suboticu, Pančevo, Kragujevac, Jagodinu, Ćupriju i Svilajnac, kao i Zaječar, Negotin, Valjevo, Aranđelovac i Trstenik. Kao i svake godine, svi sadržaji su besplatni, prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno formalno obrazovanje. Program je usmeren na razne naučne oblasti, a posetioci će biti u prilici da se upoznaju i sa pravim naučnicima.

Istražite više o Noći istraživača.

Istražite više o Noći istraživača u Novom Sadu.

Istražite više o Noći istraživača u Pančevu.

Istražite više o manifestaciji ”Igralište za inovacije”.

Istražite više o poseti direktora CERN-a Rolfa Hojera.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi