У Центру

Науку комуницирамо заједно

Дан науке обележавамо и подсећањем на Јавни позив Центра за промоцију науке, који се сваке године расписује за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у нашој земљи. Кроз овај програм финансијски помажемо нове, креативне идеје и друштвено одговорне научнопопуларне подухвате за различите узрасте и публику

На Дан науке, Центар за промоцију науке сваке године расписује Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у нашој земљи. Кроз овај програм финансијски помажемо нове, креативне идеје и друштвено одговорне научнопопуларне подухвате за различите узрасте и публику.

Наука је веома сложена творевина и због тога често наилазимо на проблем уколико желимо да је сагледамо и разумемо. Иако је многи виде као нешто што је углавном ограничено на лабораторије и друга институционализована места научне продукције, она је нешто што се шири и кроз наше друштво и културу, нешто што се открива у многобројним подручјима живота, у вишеструким формама и обрасцима.

Због несумњиве важности науке, начин на који се комуницира је од круцијалног значаја за развој савременог друштва заснованог на знању. Приступи и форме научне комуникације непрестано се мењају и развијају и у њима учествује веома разноврстан скуп институција и појединаца. Из године у годину, заједница научних комуникатора је све шира и разноврснија, а осим оних најпозванијих, а то су свакако научне институције као и формалне и неформалне организације из области образовања, њен неодвојиви део постају и уметници, новинари, медицински радници, филмски ствараоци, мејкери и многи други.

Центар за промоцију науке сваке године расписује Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у нашој земљи. Кроз овај програм финансијски помажемо нове, креативне идеје и друштвено одговорне научнопопуларне подухвате за различите узрасте и публику.

Науку комуницирамо заједно.

О томе колико је људи у Србији укључено у научну комуникацију говоре и следећи статистички подаци. Од 2011. године, откад постоји Јавни позив, укупно је одобрено и финансирано 473 пројекта (подаци закључно са 2019. годином) и дотад је издвојено 106 милиона динара. Јавни позив није расписан само 2014. године, а, примера ради, 2017. стигло је 297 пријава од којих је финансирано 69. Досад је највише пројеката одобрено 2012. године, чак 88, када је подељено и највише средстава, 30 милиона динара. Када говоримо о научним клубовима, који су са радом почели 2017. године, на Јавном позиву најактивнији био је Крагујевац са укупно 74 финансирана пројекта до ове године.

Кроз ове пројекте упознавали смо културна наслеђа, правили научне игрице, посматрали ноћна неба са планинских врхова и објављивали сликовнице о нашим научницима. Помогли смо програмима на свим нашим универзитетима, у десетинама школа, и опремили паркове науке у 13 градова.

Како данас изгледа Јавни позив ЦПН-а? Позив је подељен у три категорије, од којих је свака посебно финансирана и обухвата различите типове пројеката. Прва категорија расписује се за пројекте популаризације науке у Научним клубовима, друга категорија обухвата пројекте промоције науке у читавој земљи, а трећа категорија се расписује за подршку идејним решењима за интерактивне експонате у парковима науке. Право учешћа имају појединци у оквиру научних клубова, као и самостално сва научна, научностручна друштва, школе, центри за стручно усавршавање, удружења и друге организације које се баве унапређењем научноистраживачког рада, популаризацијом и промоцијом науке. За потребе пријава за Јавни позив развили смо електронску апликацију.

Ове године Јавни позив расписан је у току пандемије и ванредног стања у нашој земљи. У таквим условима добили смо преко 170 пријава, које је оцењивао стручни тим из области науке и научне комуникације. У оквиру Категорије 1 пристигло је 84 пријаве, а за финансирање је предложено 12 пројеката који ће се и реализовати у по два научна клуба. Укупан буџет пројеката одобрених за финансирање износи 1.600.000,00 динара. У другој категорији од 84 предложенa пројекта, одoбрeно је 28 пројеката за финансирање у укупном износу од 4.500.000,00 динара. У оквиру Категорије 3 одабрана су победничка решења и решења која ће се наћи у каталогу експоната за паркове науке.

Ово значи да ће 40 нових програма научне комуникације имати премијеру у Србији. Међу њима су програми грађанске науке где ће суграђани сами бити истраживачи и прикупљати податке о клими. Ученици ће ићи у научне потраге за благом у Крагујевцу и Ужицу. У Крушевцу и Лесковцу имаћемо организована посматрања ноћног неба. Чућемо много о светлосном загађењу и научити зашто нам је мрак добар и важан. Анализираћемо какву храну једемо са научницима из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“. И још прегршт тога нас чека ове године. А Јавни позив ЦПН спрема и за следећу годину, за све вас који сте инспирисани науком и желите да је поделите са другима.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs