Научни кампови спајају незаборавна искуства екскурзија и унапређивање знања 

Текст: Сташа Бајац

Одлазак на море или планину са родитељима сигурно спада међу најлепша сећања на детињство. Међутим, ђачке екскурзије, где су деца и поред наставника ипак на неки начин сама са својим вршњацима чине посебан и врло важан део одрастања. Измештени ван школе и свог града, управо на екскурзијама започињу дуг процес осамостаљивања и учења – како се функционише у групи, шта значи заједништво, како се решавају проблеми без одраслих… али и, најважније, деца уживају у дружењу.

Научни кампови спајају незаборавна искуства екскурзија и унапређивање знања. Најчешће програми укључују занимљива предавања, радионице и демонстрације, као и спортске активности. 

У многим западним земљама, научни кампови су врло важан део образовног процеса. У Србији већ 30 година постоји Истраживачка станица „Петница“ кроз коју сваке године прође на хиљаде ђака, који одвојени од родитеља у Станици стичу искуства и знања која се не могу научити у школама. Но, и поред тога, бројна удружења и стручна друштва организују разне научне кампове, који су углавном посвећени појединачним научним дисциплинама.

Шта све заиста нуде научни кампови у Србији?

МИТБАСТЕРСИ У СОКОБАЊИ

Управо овакав је Камп физике Митбастерси, у Сокобањи, који већ шест година организује Удружење физичара Омега из Ниша. И ове године, камп чији назив алудира на познату емисију телевизије Дискавери, у којој двојица научника доказују и оповргавају популарне научне митове, окупио је ученике који показују посебно интересовање за физику и природне науке. Како кажу у Удружењу, кроз садржаје Кампа физике ученицима се пружа могућност за активно стицање знања о физичким појавама, развијање способности за примену знања из физике, учење о могућностима човека да упозна природу и објасни природне појаве, развијање и подстицање радозналости, уочавање узрочно-последичних веза у природи, изграђивање научног погледа на свет, а све то кроз дружење са вршњацима.

Кроз камп је током година прошло више од четиристо основаца из целе Србије, а поред изучавања физике и информатике, имали су прилике да обилазе Сокобању, користе базен хотела, гледају филмове и друже у интернет клубу у дискотеци.

МАЛИ НАУЧНИЦИ У КИКИНДИ

Сличан програм већ неколико година има и Основна школа „Свети Сава“ из Кикинде. Како се наводи на њиховом сајту, „мотиви за покретање летње школе били су многобројни, али пресудило је то што се у летњим месецима школској деци и омладини нуди врло мало културних и образовних садржаја и могућности за осмишљавање слободног времена“. Током кампа, ђаци из Србије похађају двонедељне курсеве из различитих наставних и ваннаставних области, које осмишљавају и воде заинтересовани професори и наставници школе уз помоћ и сарадњу културних институција и стручњака. За разлику од многих кампова који су смештени на планинама и у бањама, рад се одвија у простору школе „Свети Сава“, али и у „Тери“, на Аеродрому „Кикинда“, СРЦ Језеро, у Народном позоришту и Народном музеју. 

Од 2007, када је камп почео своју традицију, ђаци се, кроз области из физике, техничког и географије, упознају са развојем технологије и авио-технике, а на информатичком курсу уче основе програмирања, интернет и веб дизајн и о обради фотографија. Међутим, овај камп није посвећен искључиво науци, већ се деца опробавају и у ликовном стваралашатву, спорту, драмској игри и покрету. Такође, уче да се оријентишу на карти, топографију, везивање чворова, постављање шатора, сигнализацију, прву помоћ… 

Детаљније информације о научном кампу можете наћи овде.

ЕКОЛОГИЈА И ПРОГРАМИРАЊЕ У ИДВОРУ

Али, нису сви кампови резервисани искључиво за основце. Прошле године, Регионални центар „Михајло Пупин“, у Панчеву, који је од оснивања спровео више од 50 колонија посвећених разним научноистраживачким и уметничким областима, организовао је седмодневни камп из екологије и програмирања за 19 најбољих средњошколаца из неколико градова Србије.

Предавања су држали врхунски стручњаци, а полазници су учествовали на креативним радионицама, у теренском раду и квизовима. На радионици из програмирања учили су да израде апликације са базама података, а на еколошкoj o енергији и клими. Услед катастрофе која се десила у Јапану, фокус предавања окренут је ка предностима и недостацима обновљивих и необновљивих извора енергије, нуклеарној енергији и случају Фокушиме, али и климатским променама и глобалном загревању. Како то обично бива на овој врсти кампова, слободно време проводили су бавећи се спортом. 

АСТРОНОМСКИ КАМП ЛЕТЕНКА

 Летенка је наш најпознатији астрономски камп и у организацији „Астрономског магазина“ постоји од 2001. године. Сваке године у јулу, оног викенда када Месец не омета посматрање, камп угошћава „све који желе да сазнају, науче или да другом пренесу своје знање“. Како даље наводе у „Астрономском магазину“,  „то знање је разноврсно, од тога како је настао свемир и како су направљени хемијски елементи па до Звезданих стаза и Ратова, тј. до научне фантастике“.

Програм кампа се састоји од низа радионица, демонстрација, презентација, трибина, такмичења, али и стручних предавања. Но, организаторима је важно да ова предавања буду разумљива за сваког са средњешколским знањем и да увек буду занимљива и актуелна.

Занимљиво је истаћи да у Летенци не постоји смештај, већ посетиоци кампују, па после целог дана испуњеног разговорима о космосу спавају под отвореним небом. Такође, организатори захтевају од посетилаца да се пре кампа најаве, а онда је довољно само да дођу и пријаве се на лицу места, тако да је камп дословце отворен за све.  

За више информација посетите сајт „Астрономског магазина“.

„АРХИМЕДЕСОВИ“ ЛЕТЊИ И ЗИМСКИ КАМПОВИ

Математичко друштво „Архимедес“ из Београда, специјализовано стручно друштво у области образовања и васпитања,  окупља првенствено даровите младе математичаре и друге љубитеље математике и рачунарства разних узраста. Током скоро четрдесет година постојања радили су на популаризацији математике и науке уопште, са ученицима свих узраста, и организовали дописну школу, секцију, рачунарске курсеве и различита такмичења попут екипне олимпијаде основних и средњих школа, масовног математичког такмичења „Мислиша“, дописне олимпијаде, интренет математичке олимпијаде, међународног математичког турнира градова.  Створили су јединствену математичку библиотеку и издали бројну приручну литературу за ученике и наставнике. 

Но, поред свих ових активности, два пута годишње организују математичке кампове, углавном на Сребрном језеру, Тари и Копаонику. Богат програм математичко-рачунарског зимовањa или летовања, који реализују екипе одабраних наставника и инструктора, састоји се од одабране математичке теме, конкурсa, квизовa и сличне математичке разоноде попут шаховског турнира. Учесници се на кампу баве и рачунарством, а у зависности од годишњег доба, иду на скијање, санкање, организоване шетње или пливање.

За тридесет осам година колико постоји, „Архимедес“ је организовао 76 летњих и 31 зимску школу, са укупно око 10.000 ученикa. Међутим, вредност оваквих кампова не може се изразити у бројкама. Приближавање науке деци и младима, кроз дружење и спорт, као и неговање посебно талентованих, усмерава будуће генерације ка каријери у науци и уопште подиже научну писменост земље на виши ниво.

Више о „Архимедесу“ и њиховим камповима прочитајте на сајту друштва

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви