Naučni kampovi spajaju nezaboravna iskustva ekskurzija i unapređivanje znanja 

Tekst: Staša Bajac

Odlazak na more ili planinu sa roditeljima sigurno spada među najlepša sećanja na detinjstvo. Međutim, đačke ekskurzije, gde su deca i pored nastavnika ipak na neki način sama sa svojim vršnjacima čine poseban i vrlo važan deo odrastanja. Izmešteni van škole i svog grada, upravo na ekskurzijama započinju dug proces osamostaljivanja i učenja – kako se funkcioniše u grupi, šta znači zajedništvo, kako se rešavaju problemi bez odraslih… ali i, najvažnije, deca uživaju u druženju.

Naučni kampovi spajaju nezaboravna iskustva ekskurzija i unapređivanje znanja. Najčešće programi uključuju zanimljiva predavanja, radionice i demonstracije, kao i sportske aktivnosti. 

U mnogim zapadnim zemljama, naučni kampovi su vrlo važan deo obrazovnog procesa. U Srbiji već 30 godina postoji Istraživačka stanica „Petnica“ kroz koju svake godine prođe na hiljade đaka, koji odvojeni od roditelja u Stanici stiču iskustva i znanja koja se ne mogu naučiti u školama. No, i pored toga, brojna udruženja i stručna društva organizuju razne naučne kampove, koji su uglavnom posvećeni pojedinačnim naučnim disciplinama.

Šta sve zaista nude naučni kampovi u Srbiji?

MITBASTERSI U SOKOBANJI

Upravo ovakav je Kamp fizike Mitbastersi, u Sokobanji, koji već šest godina organizuje Udruženje fizičara Omega iz Niša. I ove godine, kamp čiji naziv aludira na poznatu emisiju televizije Diskaveri, u kojoj dvojica naučnika dokazuju i opovrgavaju popularne naučne mitove, okupio je učenike koji pokazuju posebno interesovanje za fiziku i prirodne nauke. Kako kažu u Udruženju, kroz sadržaje Kampa fizike učenicima se pruža mogućnost za aktivno sticanje znanja o fizičkim pojavama, razvijanje sposobnosti za primenu znanja iz fizike, učenje o mogućnostima čoveka da upozna prirodu i objasni prirodne pojave, razvijanje i podsticanje radoznalosti, uočavanje uzročno-posledičnih veza u prirodi, izgrađivanje naučnog pogleda na svet, a sve to kroz druženje sa vršnjacima.

Kroz kamp je tokom godina prošlo više od četiristo osnovaca iz cele Srbije, a pored izučavanja fizike i informatike, imali su prilike da obilaze Sokobanju, koriste bazen hotela, gledaju filmove i druže u internet klubu u diskoteci.

MALI NAUČNICI U KIKINDI

Sličan program već nekoliko godina ima i Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Kikinde. Kako se navodi na njihovom sajtu, „motivi za pokretanje letnje škole bili su mnogobrojni, ali presudilo je to što se u letnjim mesecima školskoj deci i omladini nudi vrlo malo kulturnih i obrazovnih sadržaja i mogućnosti za osmišljavanje slobodnog vremena“. Tokom kampa, đaci iz Srbije pohađaju dvonedeljne kurseve iz različitih nastavnih i vannastavnih oblasti, koje osmišljavaju i vode zainteresovani profesori i nastavnici škole uz pomoć i saradnju kulturnih institucija i stručnjaka. Za razliku od mnogih kampova koji su smešteni na planinama i u banjama, rad se odvija u prostoru škole „Sveti Sava“, ali i u „Teri“, na Aerodromu „Kikinda“, SRC Jezero, u Narodnom pozorištu i Narodnom muzeju. 

Od 2007, kada je kamp počeo svoju tradiciju, đaci se, kroz oblasti iz fizike, tehničkog i geografije, upoznaju sa razvojem tehnologije i avio-tehnike, a na informatičkom kursu uče osnove programiranja, internet i veb dizajn i o obradi fotografija. Međutim, ovaj kamp nije posvećen isključivo nauci, već se deca oprobavaju i u likovnom stvaralašatvu, sportu, dramskoj igri i pokretu. Takođe, uče da se orijentišu na karti, topografiju, vezivanje čvorova, postavljanje šatora, signalizaciju, prvu pomoć… 

Detaljnije informacije o naučnom kampu možete naći ovde.

EKOLOGIJA I PROGRAMIRANJE U IDVORU

Ali, nisu svi kampovi rezervisani isključivo za osnovce. Prošle godine, Regionalni centar „Mihajlo Pupin“, u Pančevu, koji je od osnivanja sproveo više od 50 kolonija posvećenih raznim naučnoistraživačkim i umetničkim oblastima, organizovao je sedmodnevni kamp iz ekologije i programiranja za 19 najboljih srednjoškolaca iz nekoliko gradova Srbije.

Predavanja su držali vrhunski stručnjaci, a polaznici su učestvovali na kreativnim radionicama, u terenskom radu i kvizovima. Na radionici iz programiranja učili su da izrade aplikacije sa bazama podataka, a na ekološkoj o energiji i klimi. Usled katastrofe koja se desila u Japanu, fokus predavanja okrenut je ka prednostima i nedostacima obnovljivih i neobnovljivih izvora energije, nuklearnoj energiji i slučaju Fokušime, ali i klimatskim promenama i globalnom zagrevanju. Kako to obično biva na ovoj vrsti kampova, slobodno vreme provodili su baveći se sportom. 

ASTRONOMSKI KAMP LETENKA

 Letenka je naš najpoznatiji astronomski kamp i u organizaciji „Astronomskog magazina“ postoji od 2001. godine. Svake godine u julu, onog vikenda kada Mesec ne ometa posmatranje, kamp ugošćava „sve koji žele da saznaju, nauče ili da drugom prenesu svoje znanje“. Kako dalje navode u „Astronomskom magazinu“,  „to znanje je raznovrsno, od toga kako je nastao svemir i kako su napravljeni hemijski elementi pa do Zvezdanih staza i Ratova, tj. do naučne fantastike“.

Program kampa se sastoji od niza radionica, demonstracija, prezentacija, tribina, takmičenja, ali i stručnih predavanja. No, organizatorima je važno da ova predavanja budu razumljiva za svakog sa srednješkolskim znanjem i da uvek budu zanimljiva i aktuelna.

Zanimljivo je istaći da u Letenci ne postoji smeštaj, već posetioci kampuju, pa posle celog dana ispunjenog razgovorima o kosmosu spavaju pod otvorenim nebom. Takođe, organizatori zahtevaju od posetilaca da se pre kampa najave, a onda je dovoljno samo da dođu i prijave se na licu mesta, tako da je kamp doslovce otvoren za sve.  

Za više informacija posetite sajt „Astronomskog magazina“.

„ARHIMEDESOVI“ LETNJI I ZIMSKI KAMPOVI

Matematičko društvo „Arhimedes“ iz Beograda, specijalizovano stručno društvo u oblasti obrazovanja i vaspitanja,  okuplja prvenstveno darovite mlade matematičare i druge ljubitelje matematike i računarstva raznih uzrasta. Tokom skoro četrdeset godina postojanja radili su na popularizaciji matematike i nauke uopšte, sa učenicima svih uzrasta, i organizovali dopisnu školu, sekciju, računarske kurseve i različita takmičenja poput ekipne olimpijade osnovnih i srednjih škola, masovnog matematičkog takmičenja „Misliša“, dopisne olimpijade, intrenet matematičke olimpijade, međunarodnog matematičkog turnira gradova.  Stvorili su jedinstvenu matematičku biblioteku i izdali brojnu priručnu literaturu za učenike i nastavnike. 

No, pored svih ovih aktivnosti, dva puta godišnje organizuju matematičke kampove, uglavnom na Srebrnom jezeru, Tari i Kopaoniku. Bogat program matematičko-računarskog zimovanja ili letovanja, koji realizuju ekipe odabranih nastavnika i instruktora, sastoji se od odabrane matematičke teme, konkursa, kvizova i slične matematičke razonode poput šahovskog turnira. Učesnici se na kampu bave i računarstvom, a u zavisnosti od godišnjeg doba, idu na skijanje, sankanje, organizovane šetnje ili plivanje.

Za trideset osam godina koliko postoji, „Arhimedes“ je organizovao 76 letnjih i 31 zimsku školu, sa ukupno oko 10.000 učenika. Međutim, vrednost ovakvih kampova ne može se izraziti u brojkama. Približavanje nauke deci i mladima, kroz druženje i sport, kao i negovanje posebno talentovanih, usmerava buduće generacije ka karijeri u nauci i uopšte podiže naučnu pismenost zemlje na viši nivo.

Više o „Arhimedesu“ i njihovim kampovima pročitajte na sajtu društva

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi