ЦПН Научни камион коначно и у Београду; ова покретна лабораторија ће бити постављена испред Скупштине града Београда 23, 24. и 25. децембра, у оквиру Фестивала светлости

Уочи новогодишњих празника 23, 24. и 25. децембра, Центар за промоцију науке, након што је започео турнеју кроз градове Србије, испред Скупштине града Београда представља Научни камион.  

У овој двоспратној научнопопуларној атракцији на точковима биће организован фестивал посвећен светлости, уз трибинско-предавачки програм и друге садржаје намењене посетиоцима свих узраста. Камион се за ученике и посетиоце отвара у среду 23. децембра, у 10 часова. Улаз је слободан.

Дан након отварања манифестације, на првом спрату камиона биће представљен и нови, трећи број научнопопуларног часописа „Елементи“ чија је тема броја ”Како је хороскоп изгубио моћ”. Уз то, у оквиру Новогодишњег програма, ЦПН у уторак 22. децембра организује отворени програм Радио Галаксије, а у четвртак 24. децембра у просторијама Студентског културног центра ЦПН трибину „Како бити срећан“.

На првом спрату камиона ЦПН представља изложбу „Спектри“ са занимљивим, интерактивним експонатима који представљају разне делове електромагнетног спектра. Између осталих, посетиоци ће имати прилику да виде и како ради термална камера, како настају боје у природи, шта све можемо видети под УВ лампом и шта су флуоресцентне боје.

Други спрат Научног камиона резервисан је за организоване школске радионице „Таласање светлости“, где ће ђаци на практичним експериментима учити о електромагнетним таласима. У оквиру вечерњег програма, ЦПН организује серију научнопопуларних предавања о светлости, али и о другим темама, као што је Квантни Деда Мраз.

Сав програм одржава се у просторијама Научног камионa, правој покретној лабораторији која се расклапа у двоспратни простор од 120 квадратних метара. Расклопљен, камион постаје права двоспратна зграда која може бити лабораторијски, предавачки, радионичарски или изложбени простор.  

Поставка је отворена од 10 до 20 часова радним данима, односно од 11 до 20 часова викендом.

ПРОГРАМ ЦПН НАУЧНОГ КАМИОНА

Среда, 23. децембар

10:00 Школска радионица “Таласање светлости”

12:00 Школска радионица “Таласање светлости”

12:00 Свечано отварање Фестивала светлости

17:00 Отворена радионица “Мали кућни холограм”

 

Четвртак, 24. децембар

10:00 Школска радионица “Таласање светлости”

12:00 Школска радионица “Таласање светлости”

14:00 Промоција трећег броја часописа Елементи

18:00 Предавање ”Светлост Универзума” – Станислав Милошевић

 

Петак, 25. децембар

10:00 Школска радионица “Таласање светлости”

12:00 Школска радионица “Таласање светлости”

16:00 Занимљиви физички експерименти “Оптика од штапа и канапа”

18:00 Предавање ”Физика Деда Мраза” – Слободан Бубњевић

 

 

Истражите више о ЦПН Научном камиону.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви