CPN Naučni kamion konačno i u Beogradu; ova pokretna laboratorija će biti postavljena ispred Skupštine grada Beograda 23, 24. i 25. decembra, u okviru Festivala svetlosti

Uoči novogodišnjih praznika 23, 24. i 25. decembra, Centar za promociju nauke, nakon što je započeo turneju kroz gradove Srbije, ispred Skupštine grada Beograda predstavlja Naučni kamion.  

U ovoj dvospratnoj naučnopopularnoj atrakciji na točkovima biće organizovan festival posvećen svetlosti, uz tribinsko-predavački program i druge sadržaje namenjene posetiocima svih uzrasta. Kamion se za učenike i posetioce otvara u sredu 23. decembra, u 10 časova. Ulaz je slobodan.

Dan nakon otvaranja manifestacije, na prvom spratu kamiona biće predstavljen i novi, treći broj naučnopopularnog časopisa „Elementi“ čija je tema broja ”Kako je horoskop izgubio moć”. Uz to, u okviru Novogodišnjeg programa, CPN u utorak 22. decembra organizuje otvoreni program Radio Galaksije, a u četvrtak 24. decembra u prostorijama Studentskog kulturnog centra CPN tribinu „Kako biti srećan“.

Na prvom spratu kamiona CPN predstavlja izložbu „Spektri“ sa zanimljivim, interaktivnim eksponatima koji predstavljaju razne delove elektromagnetnog spektra. Između ostalih, posetioci će imati priliku da vide i kako radi termalna kamera, kako nastaju boje u prirodi, šta sve možemo videti pod UV lampom i šta su fluorescentne boje.

Drugi sprat Naučnog kamiona rezervisan je za organizovane školske radionice „Talasanje svetlosti“, gde će đaci na praktičnim eksperimentima učiti o elektromagnetnim talasima. U okviru večernjeg programa, CPN organizuje seriju naučnopopularnih predavanja o svetlosti, ali i o drugim temama, kao što je Kvantni Deda Mraz.

Sav program održava se u prostorijama Naučnog kamiona, pravoj pokretnoj laboratoriji koja se rasklapa u dvospratni prostor od 120 kvadratnih metara. Rasklopljen, kamion postaje prava dvospratna zgrada koja može biti laboratorijski, predavački, radioničarski ili izložbeni prostor.  

Postavka je otvorena od 10 do 20 časova radnim danima, odnosno od 11 do 20 časova vikendom.

PROGRAM CPN NAUČNOG KAMIONA

Sreda, 23. decembar

10:00 Školska radionica “Talasanje svetlosti”

12:00 Školska radionica “Talasanje svetlosti”

12:00 Svečano otvaranje Festivala svetlosti

17:00 Otvorena radionica “Mali kućni hologram”

 

Četvrtak, 24. decembar

10:00 Školska radionica “Talasanje svetlosti”

12:00 Školska radionica “Talasanje svetlosti”

14:00 Promocija trećeg broja časopisa Elementi

18:00 Predavanje ”Svetlost Univerzuma” – Stanislav Milošević

 

Petak, 25. decembar

10:00 Školska radionica “Talasanje svetlosti”

12:00 Školska radionica “Talasanje svetlosti”

16:00 Zanimljivi fizički eksperimenti “Optika od štapa i kanapa”

18:00 Predavanje ”Fizika Deda Mraza” – Slobodan Bubnjević

 

 

Istražite više o CPN Naučnom kamionu.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi