Учесници трећег по реду научног кафеа, који ће се одржати у Научном клубу ЦПН-а, у Краља Петра 46, биће др Небојша Накићеновић, заменик председника Групе главних научних саветника Европске комисије и директор пројекта „Свет у 2050“, и др Мирјам Вујадиновић Мандић, метеоролошкиња, ванредна професорка на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду. Модератор овог кафеа ће бити Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке.

Професори Накићеновић и Вујадиновић Мандић ће, у оквиру уводног дела кафеа, представити резултате својих истраживања и ставити их у шири контекст трансформације глобалног друштва и прилагођавања на све драстичније услове живота на Земљи. У тематском смислу, разговор ће бити усмерен на енергетску алтернативу и нове приступе стварању и коришћењу енергије, успостављању неопходног технолошког и економског модела, и осмишљавању и производњи хране будућности у битно измењеном климатском окружењу. Верујемо да ће ова излагања пружити подстицај публици за укључивање и активно учешће у разговору, јер формат научног кафеа има за циљ директну, несметану комуникацију између експерата и посетилаца који могу знати мање или више о датој теми.

 

Разговор ће се водити на српском језику, а улаз је слободан за све посетиоце.

 

Серија разговора који се током 2023. године одвијају у оквиру „Аустријско-српског научног кафеа“, о темама у распону од археологије и физике до климатских промена и демографије, пружају прилику јавности да завири у свет истакнутих научника из Србије и Аустрије, и да се упусти у дискусију о науци и њеном ширем друштвеном значају и последицама.

 

Аустријско-српски научни кафе:

„Клима будућности климатске промене, економија, енергија и пољопривреда“

Место: Научни клуб, Центар за промоцију науке, Краља Петра 46, Београд

Време: Среда, 15. новембар 2023, у 18 часова

Организатори: Аустријски културни форум Београд и Центар за промоцију науке

Јавни разговор (догађај ће бити сниман и фотографисан)

 

Учесници:

Проф. др Небојша Накићеновић – заменик председника Групе главних научних саветника Европске комисије и директор пројекта „Свет у 2050“. Био је заменик и вршилац дужности генералног директора Међународног института за примењене системске анализе и редовни професор за економију енергије на Бечком технолошком Универзитету.

Проф. др Мирјам Вујадиновић Мандић – метеоролошкиња, ванредна професорка на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду. Учествовала је у изради Националних комуникација Републике Србије према Оквирној конвенцији Уједињених нација о промени климе. Бави се анализом резултата симулација будуће климе и њиховог утицаја на пољопривреду и друге гране привреде у циљу прилагођавања климатским променама.

Научни кафе је јавни догађај чија су врата широм отворена за свакога ко жели да сазна или подели своја сазнања у вези са неком од актуелних научних и технолошких тема. Овај формат присутан је широм света, али је прилагођен различитим културама и поднебљима, укључује локалну заједницу и њој се обраћа. Циљ научног кафеа је да охрабри и оснажи интеракцију, конверзацију и дебату, те да покрене и одржи дијалог између научне заједнице и јавности.

подели