Nastavnici više osnovnih i srednjih škola iz Bečeja imaće priliku da 15. oktobra, u Narodnoj biblioteci Bečej, prisustvuju akreditovanom seminaru Centra za promociju nauke „Primena misaonih eksperimenata u nastavi“, koji se, već četvrtu godinu zaredom, realizuje širom Srbije. Autori i realizatori ovog programa za stručno usavršavanje, dr Mašan Bogdanovski i Ivan Umeljić, upoznaće nastavnike sa primenom misaonih eksperimenata u nastavi raznih školskih predmeta, kao i sa načinima na koje oni mogu da se iskoriste kao efikasno sredstvo kod različitih metoda predavanja i usvajanja gradiva, naročito prilikom učvršćivanja i retenzije znanja.

Kroz izlaganje inspirativnih misaonih eksperimenata kao što su „Problem tramvaja“, „Dekartov Zli demon“, „Lajbnicova mašina“, „Patnamov mozak u tegli“, „Nejgelov slepi miš“ „Kineska soba“, „Veo neznanja“, „Nozikov Vilt Čemberlen“ i mnogih drugih, predavači će predstaviti njihov potencijal za inoviranje u raznim sferama nastave, obrazovanja i vaspitanja.

Autori i realizatori seminara:
  • Dr Mašan Bogdanovski

Vanredni profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je i diplomirao. Težište njegovog istraživanja je na predmetu teorija saznanja, a naročito je zainteresovan za empirističku tradiciju i istoriju epistemologije, sa posebnim naglaskom na helenističku epistemologiju i britanski empirizam. Objavljuje i u oblastima filozofije duha i religije.

  • Ivan Umeljić

Rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke

 

Seminar je u katalogu ZUOV-a zaveden pod kataloškim brojem 554 i akreditovan je za školsku 2018/2019, 2019/2020, 2020/2021. i 2021/2022. godinu. Prioritetna oblast stručnog usavršavanja na koju se program odnosi jeste unapređivanje kompetencija nastavnika u oblasti planiranja i realizacije nastave orijentisane na ishode (podizanje nivoa metodičkih znanja relevantnih za ciljeve i ishode predmeta/oblasti).

podeli