Pored ministarke Begović, Centar je ugostio i državne sekretare Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašina Grozdića i dr Miroslava Trajanovića, kao i  pomoćnika ministarke u Sektoru za inovacije, transfer tehnologije i tehnološki razvoj Vladimira Radovanovića.

Oni su na sastanku sa v.d. direktora Danijelom Vučićević, programskom direktorkom dr Marjanom Brkić i rukovodiocima sektora u CPN-u  razgovarali o dosadašnjim rezultatima koje je Centar postigao, kao i o budućim zajedničkim planovima Centra i Ministarstva.

„Centar za promociju nauke je ključna institucija, koja predstavlja sponu između naučne zajednice i javnosti. Zadatak CPN-a, između ostalog, jeste da popularizuje nauku i inovacije koji generišu znanje u korist celokupnog društva. Organizovanjem aktivnosti, kao što su velike naučne manifestacije, tribine, konferencije, predavanja i radionice, mi pokušavamo da probudimo iskru istraživačkog duha koji se krije u svakom od nas i da javnosti odškrinemo vrata ka uzbudljivom svetu nauke“, istakla je Danijela Vučićević, koja od početka aprila obavlja funkciju v.d. direktora CPN-a.

Foto: Vladimir Cicvara

Predstavnici Ministarstva obišli su Naučni klub Beograd, Mejkers spejs i Mikrogaleriju, koji se nalaze u prostorijama CPN-a, na adresi Kralja Petra 46. Ministarka je prisustvovala i školskoj radionici u Naučnom klubu, na kojoj su učenici istraživali o dobrim praksama očuvanja biodiverziteta i zaštite životne sredine. Naučni klub Beograd nedavno je proslavio sedmi rođendan, a tokom prethodnih godina, ovaj prostor postao je mesto susreta naučne zajednice i građana. Delegacija je potom posetila i Mejkers spejs, poseban prostor unutar Naučnog kluba namenjen onima koji žele da razvijaju sopstvene projekte i prototipove, opremljen sa dva 3D skenera i četiri 3D štampača, računarima, osnovnim alatima za sečenje, bušenje i oblikovanje drveta i metala, kao i laboratorijom za elektroniku.

Na kraju posete, ministarka je pogledala i aktuelnu postavku u Mikrogaleriji, deo istraživačkog projekta koji sprovode istraživači iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (IBISS), kroz koji proučavaju brašnenog crva (Tenebrio molitor) i njegovu efikasnost u konverziji otpada u biomasu, što je važno u sistemima cirkularne ekonomije. Javnost je imala priliku da se sa ovom temom bliže upozna u maju prošle godine na 65. međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća.

podeli