Поред министарке Беговић, Центар је угостио и државне секретаре Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашина Гроздића и др Мирослава Трајановића, као и  помоћника министарке у Сектору за иновације, трансфер технологије и технолошки развој Владимира Радовановића.

Они су на састанку са в.д. директора Данијелом Вучићевић, програмском директорком др Марјаном Бркић и руководиоцима сектора у ЦПН-у  разговарали о досадашњим резултатима које је Центар постигао, као и о будућим заједничким плановима Центра и Министарства.

„Центар за промоцију науке је кључна институција, која представља спону између научне заједнице и јавности. Задатак ЦПН-а, између осталог, јесте да популаризује науку и иновације који генеришу знање у корист целокупног друштва. Организовањем активности, као што су велике научне манифестације, трибине, конференције, предавања и радионице, ми покушавамо да пробудимо искру истраживачког духа који се крије у сваком од нас и да јавности одшкринемо врата ка узбудљивом свету науке“, истакла је Данијела Вучићевић, која од почетка априла обавља функцију в.д. директора ЦПН-а.

Фото: Владимир Цицвара

Представници Министарства обишли су Научни клуб Београд, Мејкерс спејс и Микрогалерију, који се налазе у просторијама ЦПН-а, на адреси Краља Петра 46. Министарка је присуствовала и школској радионици у Научном клубу, на којој су ученици истраживали о добрим праксама очувања биодиверзитета и заштите животне средине. Научни клуб Београд недавно је прославио седми рођендан, а током претходних година, овај простор постао је место сусрета научне заједнице и грађана. Делегација је потом посетила и Мејкерс спејс, посебан простор унутар Научног клуба намењен онима који желе да развијају сопствене пројекте и прототипове, опремљен са два 3Д скенера и четири 3Д штампача, рачунарима, основним алатима за сечење, бушење и обликовање дрвета и метала, као и лабораторијом за електронику.

На крају посете, министарка је погледала и актуелну поставку у Микрогалерији, део истраживачког пројекта који спроводе истраживачи из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – Института од националног значаја за Републику Србију (ИБИСС), кроз који проучавају брашненог црва (Tenebrio molitor) и његову ефикасност у конверзији отпада у биомасу, што је важно у системима циркуларне економије. Јавност је имала прилику да се са овом темом ближе упозна у мају прошле године на 65. међународном сајму технике и техничких достигнућа.

подели