9. фебруар 2012. Завод за културу Војводине наградио др Свенку Савић за укупно стваралаштво 

Текст: Сташа Бајац

Др Свенка Савић, професорка емерита, која преко 50 година ради и ствара, интердисциплинарно повезујући науку, уметност и културу углавном у области језика, овогодишња је добитница медаље за укупно стваралаштво, коју сваке године додељује Завод за културу Војводине.

Др Савић се у најужем избору нашла са Владимиром Грубановим, позоришним уметником-луткарем, и Јованом Адамовим, композитором.

Самостално и као коаутор др Савић је објавила преко 20 књига и 120 научних и стручних радова. Поред тога, бави се истраживачким и менторским радом, руководила je низом међународних, националних и регионалних пројеката и радила на Универзитету, где је увела четири нове дисциплине – ромологију, родне студије, дискурс анализа и феминистичку теологију. Значајна је њена вишедеценијска активност на изграђивању културе дијалога и доследно залагање за родно осетљив језик у службеној употреби. Добитник је више награда и признањa, попут признања СНП-а за унапређење балетске уметности, „Вукове награде“, награде „Лаза Костић“ и других.

Поред др Свенке Савић, награду ће примити и Гордана Драганић-Нонин, новинарка и уредница (медаља културе за мултикултуралност и интеркултуралност),
др Радмила Гикић-Петровић, књижевница (медаља културе за очување културног наслеђа), Борис Лијешевић, редитељ (искра културе за савремено стваралаштво – уметнику до 35 година), а свечана додела биће уприличена у четвртак, 9. фебруара, у 18 часова, у фоајеу зграде Владе АП Војводине, у Заводу за културу Војводине. 

Завод за културу Војводине је основан 2003. године одлуком Скупштине АП Војводине, са циљем да негује и промовише савремене културне стратегије, истражује могућности примене и развоја нових културних модела у Војводини, умрежава постојеће институције културе и афирмише мултикултуралност.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви