9. februar 2012. Zavod za kulturu Vojvodine nagradio dr Svenku Savić za ukupno stvaralaštvo 

Tekst: Staša Bajac

Dr Svenka Savić, profesorka emerita, koja preko 50 godina radi i stvara, interdisciplinarno povezujući nauku, umetnost i kulturu uglavnom u oblasti jezika, ovogodišnja je dobitnica medalje za ukupno stvaralaštvo, koju svake godine dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine.

Dr Savić se u najužem izboru našla sa Vladimirom Grubanovim, pozorišnim umetnikom-lutkarem, i Jovanom Adamovim, kompozitorom.

Samostalno i kao koautor dr Savić je objavila preko 20 knjiga i 120 naučnih i stručnih radova. Pored toga, bavi se istraživačkim i mentorskim radom, rukovodila je nizom međunarodnih, nacionalnih i regionalnih projekata i radila na Univerzitetu, gde je uvela četiri nove discipline – romologiju, rodne studije, diskurs analiza i feminističku teologiju. Značajna je njena višedecenijska aktivnost na izgrađivanju kulture dijaloga i dosledno zalaganje za rodno osetljiv jezik u službenoj upotrebi. Dobitnik je više nagrada i priznanja, poput priznanja SNP-a za unapređenje baletske umetnosti, „Vukove nagrade“, nagrade „Laza Kostić“ i drugih.

Pored dr Svenke Savić, nagradu će primiti i Gordana Draganić-Nonin, novinarka i urednica (medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost),
dr Radmila Gikić-Petrović, književnica (medalja kulture za očuvanje kulturnog nasleđa), Boris Liješević, reditelj (iskra kulture za savremeno stvaralaštvo – umetniku do 35 godina), a svečana dodela biće upriličena u četvrtak, 9. februara, u 18 časova, u foajeu zgrade Vlade AP Vojvodine, u Zavodu za kulturu Vojvodine. 

Zavod za kulturu Vojvodine je osnovan 2003. godine odlukom Skupštine AP Vojvodine, sa ciljem da neguje i promoviše savremene kulturne strategije, istražuje mogućnosti primene i razvoja novih kulturnih modela u Vojvodini, umrežava postojeće institucije kulture i afirmiše multikulturalnost.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi