Европски интернет портал о математици доступан и на српском језику

Текст: Сташа Бајац

Интернет портал Математика у Европи, који је креиран под покровитељством Европског математичког друштва (ЕМС) и намењена сваком кога занима математика, од овог месеца доступан је и на српском језику.

Како се наводи на сајту, ”јавно разумевање математике jе у изразитоj супротности са значаjем те науке у друштву. Многи наши савременици сматраjу да jе математика поље у ком су сви битни резултати добиjени одавно, пре више векова, и да има мало, ако уопште има, веза са стварним животом.”

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ-а су при покретању Маја месеца математике, националне научно-популарне манифестације која се одвија у петнаест градова у Србији, пошли од истог уверења, тако да  се и превођење овог веб-сајта нашло у оквиру разноврсног програма М3-а.

На адреси mathematics-in-europe.eu новинари, професори, студенти, ученици и сви остали заитересовани грађани могу да пронађу обиље релеватних података, вести и чланака из света математике, као и информације о такмичењима, наградама итд. На сајту се наглашава како циљ ниjе да “опишемо „тврди“ научни део математике. Желимо да представимо садржаjе коjи се могу разумети, бар у већини случаjева, без посебног математичког предзнања.”

 

подели
повезано
Лица математике
Ирационални господин Пи