Evropski internet portal o matematici dostupan i na srpskom jeziku

Tekst: Staša Bajac

Internet portal Matematika u Evropi, koji je kreiran pod pokroviteljstvom Evropskog matematičkog društva (EMS) i namenjena svakom koga zanima matematika, od ovog meseca dostupan je i na srpskom jeziku.

Kako se navodi na sajtu, ”javno razumevanje matematike je u izrazitoj suprotnosti sa značajem te nauke u društvu. Mnogi naši savremenici smatraju da je matematika polje u kom su svi bitni rezultati dobijeni odavno, pre više vekova, i da ima malo, ako uopšte ima, veza sa stvarnim životom.”

Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU-a su pri pokretanju Maja meseca matematike, nacionalne naučno-popularne manifestacije koja se odvija u petnaest gradova u Srbiji, pošli od istog uverenja, tako da  se i prevođenje ovog veb-sajta našlo u okviru raznovrsnog programa M3-a.

Na adresi mathematics-in-europe.eu novinari, profesori, studenti, učenici i svi ostali zaiteresovani građani mogu da pronađu obilje relevatnih podataka, vesti i članaka iz sveta matematike, kao i informacije o takmičenjima, nagradama itd. Na sajtu se naglašava kako cilj nije da “opišemo „tvrdi“ naučni deo matematike. Želimo da predstavimo sadržaje koji se mogu razumeti, bar u većini slučajeva, bez posebnog matematičkog predznanja.”

 

podeli
povezano
Lica matematike
Iracionalni gospodin Pi