Овогодишња, једанаеста по реду манифестација, под слоганом М3 – ВИШЕ ОД ИГРЕ, почиње 10. маја, у Силосима Београд/Гаиа покрет, а траје до 31. маја. Програм ће се одвијати на више локација у Београду, укључујући Галерију науке и технике САНУ, Силосе Београд, Математичку гимназију и Дорћол плац, али и широм Србије кроз сарадњу наставника основних и средњих школа, као и мрежу научних клубова.

Тема једанаестог Маја месеца математике су математика и гејминг. М3 поставља питање: да ли су игре ипак више од игре? На ово питање, одговори ће се тражити кроз различите формате: интерактивне изложбе, математичко-драмске радионице, експонате, ЕдуГејминг конкурс и предавања.

Програмирање, стварање прича, истраживање математике, сарадња, уважавање различитих знања, обрачунавање са предрасудама о математици, најважније су лекције које учимо кроз осмишљавање и играње ових игара.

ТРИ ИЗЛОЖБЕ

У оквиру М3, публика ће моћи да види три изложбе. Две изложбе отварају се 10. маја у Силосима Београд/Гаиа покрет: математичким наочарима сагледава се историја видео игара кроз науку и образовање, а посебно место посвећено је фазама настанка видео игре кроз наратив, дизајн, креирање ликова и програмирање.

Данијела Вучићевић, координаторка М3, објашњава значај видео игара када је реч о популаризацији математике: „Овај моћан медиј кроз историју се мењао, растао, формирао и мењао облик, тако да је данас много више од моћне индустрије. Видео-игре су и средство помоћу којег се учи. Неформално образовање већ дуго препознаје видео-игре као посебно вредан метод за стицање нових вештина, а трендови у формалном образовању такође све више укључују играње, па и видео-игре, као вредан едукативни алат.“

Изложба посвећена математичарима који су живели и школовали се у Бечу током XIX века, када су се у Србији тек постављали темељи модерног образовању у области математике, отвара се 12. маја, у Галерији науке и технике САНУ. Ово је прича о настанку модерног математичког образовања, о првим уџбеницима, онима који су кројили математичке исказе на нашем језику, првим предавањима више математике, првим докторандима.

ПРОГРАМИ

 МатемаТеатар

МатемаТеатар је математичко позориште у коме у малим интерактивним представама деца равноправно учествују са великим именима науке, баратајући математичким појмовима. Програм се изводи у Силосима на три сцене: Архимед и Хипатија, Питагора и Пчеле у мехурима, сваке среде и петка од 11.30 и од 13.30, као и сваке суботе од 17.00 и од 18.30 часова. Радним данима МатемаТеатар ће угостити школске групе, док је за термине викендом могућа и индивидуална пријава.

Гејминг викенд и Гејм џем

На Гејм џему, који се уз подршку гејминг студија Playstudios Europe из Београда организује у оквиру Маја месеца математике, 12 тимова и више од 50 појединаца правиће своје игре у Дорћол плацу током једног викенда – од 27. до 29. маја. Сваком од тимова придружиће се и средњошколци, који ће имати прилику да учествују, добију више информација о самом процесу прављења игара и науче неке од вештина које су им за то потребне. Учесници самог Гејм џема су унапред одабрани кроз пријаве како би се формирали тимови комплементарних знања и вештина, способни да за кратко време направе игру. Догађај је отворен за јавност, па ће публика имати прилику да уживо види како изгледа креативан процес, уживајући у башти Дорћол плаца и додатним садржајима. У недељу, 29. маја, на крају Гејм џема, посетиоци ће присуствовати представљању свих направљених игара и одабиру најбољих.

 Mејкерс лаб

Двадесет осморо младих људи из средњих школа широм Србије, од фебруара до маја правили су видео-игре о различитим областима математике. Тимови су се састојали од ученика из гимназија, као и уметничких, графичких и занатских, рачунарских и електротехничких школа. Њихов резултат су игре које се могу одиграти или даље развијати. Ове игре различитих жанрова показују да је математика несагледиво инспиративна и да за све узрасте може бити игралиште, али и терен за самоспознају.

КОНКУРСИ

У оквиру манифестације Maj месец математике ове године расписана су и два конкурса:

  • ЕдуГејминг – игре као средство за учење

Позив, који је претходио манифестацији М3, био је намењен првенствено наставницима математике и информатике основних и средњих школа. Заједно са својим ученицима, али и у сарадњи са колегама које подучавају друге предмете, попут биологије, физике, географије, уметности и хуманистичких наука, а препознају елементе математике у својим часовима, потребно је да креирају едукативну игру за једну наставну јединицу. Одабрани тимови и њихове школе биће представљени и награђени током манифестације, а резултати позива биће објављени у уторак, 17. маја.

  • ТЕТРИС из моје маште

Уз подршку гејминг студија Playstudios Europe, организован је конкурс на који могу да се пријаве сви заинтересовани који својим идејама и кроз свој рад, могу да покажу како ТЕТРИС може да изгледа.

НАУЧНИ КАРАВАН

Научни караван је програм који се први пут реализује у оквиру манифестације Мај месец математике. Осмишљен је као путујући аутобус, који ће ученицима, наставницима, студентима и професорима из 15 градова широм Србије омогућити једнодневну посету како би се подстакла вршњачка едукација, партиципативност, међугенерацијско учење и отворен начин размишљања. Научни караван се реализује уз подршку компаније Schneider Electric, која је пре 10 година покренула Центар за младе таленте (https://cmt.edu.rs/), који организује бесплатне часове математике и програмирања за ученике основних и средњих школа

 

Више детаља о програму манифестације Мај месец математике можете наћи на порталу: m3.rs

Више информација о организаторима:

Центар за промоцију науке 

Математички институт САНУ 

Фондација Нордеус

Друштво математичара Србије

 

подели