Овог лета измештамо се из београдских врућина и организујемо два Дечја научна кампа намењена младима који похађају неки од прва три разреда средње школе а живе у Војводини или jужној и источној Србији. Истражујемо будућност климе и утицај климатских промена на живот на планети Земљи. Ове кампове реализујемо у сарадњи са нашим партнерима – Фондацијом „Дивац“ и Фондацијом НЦР, а у оквиру пројекта „Образовање за дигитално друштво“, који је намењен подршци средњим школама и СТЕМ образовању у нашој земљи.

Дечји научни кампови Центра за промоцију науке су вишедневни научноистраживачки и едукативни програми који младима пружају прилику да у инспиративном окружењу, у друштву вршњака сличних интересовања, кроз сарадњу са одраслима стручним у различитим областима, развијају своје научне пројекте.

За оба кампа пријављује се онлајн: пријаве су обавезне и биће отворене до 18. јула за камп у Новом Саду и до 19. јула за камп на Старој планини. Приоритет у избору учесника и учесница имаће пријаве које су пристигле прве. Учешће у камповима је бесплатно. Претходно знање из области климатских промена је увек добродошло, али није неопходно.

МАШИНЕ БУДУЋНОСТИ

ДНК ЕкОтисак Нови Сад
25-29. јул 2022.
– дневни камп –

На овом кампу будућност је стигла и у њој млади, попут правих инжењерских тимова, раде на осмишљавању решења, тестирању својих прототипова и унапређивању дизајна машина које олакшавају свакодневни живот становништву планете Земље. Рад на кампу је замишљен у духу мејкерс културе, мајсторисања и коришћења одрживих материјала, све кроз повезивање различитих научних дисциплина које су важне за разумевање климатских промена. Завршни радови тимова ће постати саставни део изложбе у оквиру седмог издања националне манифестације art+science: ЕкОтисак, која се први пут организује у Новом Саду, као део програма Европске престонице културе.

Камп је намењен младима који сада похађају неки од прва три разреда уметничких средњих школа, гимназија, као и средњих стручних школа на територији Војводине. Камп ће се реализовати у дневном формату – програм траје 5 сати, са паузом са обезбеђеним оброком, у оквирном периоду од 9 до 15 часова. Превоз учесника и учесница није обезбеђен али ће трошкови превоза бити рефундирани. 

Пријаву можете наћи овде.

ПРИРОДА БУДУЋНОСТИ

ЕкОтисак ДНК Стара планина
8-11. август 2022.
– целодневни камп –

Ово је камп на коме ћемо у амбијенту Старе планине кроз рад са различитим научницима и научницама истраживати биодиверзитет, али и све друге теме које су важне за разумевање климатских промена. Тематски фокус је на водама и земљишту Старе планине, као и очувању природе на овом подручју. Желимо да кроз рад на терену млади стекну знање о научним методологијама и боље упознају своју улогу и допринос у очувању животне средине.

У кампу ће учествовати 20 младих и он је намењен свима који завршавају први, други или трећи разред средње школе, а живе на територији јужне и источне Србије.

Камп је организован као целодневни програм, од 8. до 11. августа, и укључује низ дискусија, шетњи, радионица и дебата. Акценат у раду током кампа је на учењу кроз сарадњу, амбијенталном учењу и стварању. Учешће на кампу је бесплатно, а превоз, смештај и храна за учеснике и учеснице су обезбеђени.

Пријаву можете наћи овде.

подели