Ovog leta izmeštamo se iz beogradskih vrućina i organizujemo dva Dečja naučna kampa namenjena mladima koji pohađaju neki od prva tri razreda srednje škole a žive u Vojvodini ili južnoj i istočnoj Srbiji. Istražujemo budućnost klime i uticaj klimatskih promena na život na planeti Zemlji. Ove kampove realizujemo u saradnji sa našim partnerima – Fondacijom „Divac“ i Fondacijom NCR, a u okviru projekta „Obrazovanje za digitalno društvo“, koji je namenjen podršci srednjim školama i STEM obrazovanju u našoj zemlji.

Dečji naučni kampovi Centra za promociju nauke su višednevni naučnoistraživački i edukativni programi koji mladima pružaju priliku da u inspirativnom okruženju, u društvu vršnjaka sličnih interesovanja, kroz saradnju sa odraslima stručnim u različitim oblastima, razvijaju svoje naučne projekte.

Za oba kampa prijavljuje se onlajn: prijave su obavezne i biće otvorene do 18. jula za kamp u Novom Sadu i do 19. jula za kamp na Staroj planini. Prioritet u izboru učesnika i učesnica imaće prijave koje su pristigle prve. Učešće u kampovima je besplatno. Prethodno znanje iz oblasti klimatskih promena je uvek dobrodošlo, ali nije neophodno.

MAŠINE BUDUĆNOSTI

DNK EkOtisak Novi Sad
25-29. jul 2022.
– dnevni kamp –

Na ovom kampu budućnost je stigla i u njoj mladi, poput pravih inženjerskih timova, rade na osmišljavanju rešenja, testiranju svojih prototipova i unapređivanju dizajna mašina koje olakšavaju svakodnevni život stanovništvu planete Zemlje. Rad na kampu je zamišljen u duhu mejkers kulture, majstorisanja i korišćenja održivih materijala, sve kroz povezivanje različitih naučnih disciplina koje su važne za razumevanje klimatskih promena. Završni radovi timova će postati sastavni deo izložbe u okviru sedmog izdanja nacionalne manifestacije art+science: EkOtisak, koja se prvi put organizuje u Novom Sadu, kao deo programa Evropske prestonice kulture.

Kamp je namenjen mladima koji sada pohađaju neki od prva tri razreda umetničkih srednjih škola, gimnazija, kao i srednjih stručnih škola na teritoriji Vojvodine. Kamp će se realizovati u dnevnom formatu – program traje 5 sati, sa pauzom sa obezbeđenim obrokom, u okvirnom periodu od 9 do 15 časova. Prevoz učesnika i učesnica nije obezbeđen ali će troškovi prevoza biti refundirani. 

Prijavu možete naći ovde.

PRIRODA BUDUĆNOSTI

EkOtisak DNK Stara planina
8-11. avgust 2022.
– celodnevni kamp –

Ovo je kamp na kome ćemo u ambijentu Stare planine kroz rad sa različitim naučnicima i naučnicama istraživati biodiverzitet, ali i sve druge teme koje su važne za razumevanje klimatskih promena. Tematski fokus je na vodama i zemljištu Stare planine, kao i očuvanju prirode na ovom području. Želimo da kroz rad na terenu mladi steknu znanje o naučnim metodologijama i bolje upoznaju svoju ulogu i doprinos u očuvanju životne sredine.

U kampu će učestvovati 20 mladih i on je namenjen svima koji završavaju prvi, drugi ili treći razred srednje škole, a žive na teritoriji južne i istočne Srbije.

Kamp je organizovan kao celodnevni program, od 8. do 11. avgusta, i uključuje niz diskusija, šetnji, radionica i debata. Akcenat u radu tokom kampa je na učenju kroz saradnju, ambijentalnom učenju i stvaranju. Učešće na kampu je besplatno, a prevoz, smeštaj i hrana za učesnike i učesnice su obezbeđeni.

Prijavu možete naći ovde.

podeli