Na inicijativu Grega Gejdža, američkog neuronaučnika, koji je za prestižni MIT Pres izdao knjigu „Kako radi tvoj mozak: neuronaučni eksperimenti za svakoga“, tokom jula 2023. godine, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke okupio se međunarodni tim mladih studenata sa univerziteta iz Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, koji su sarađivali na nekoliko eksperimenata iz oblasti neuronauka. Svoje nalaze podelili su sa posetiocima događaja i predstavnicima medija, koji su imali priliku i da lično sprovedu pojedine eksperimente.

Foto: Ana Paunković

„Kompanija Bekjard brejns Grega Gejdža proizvodi neuronaučne uređaje koje svako može da koristi i kroz zabavu uči o neuronaukama na „uradi sam“ način. Time se ova nauka približava svima i omogućava im da budu deo eksperimenata. Tako smo se ovog puta pitali da li pečurke imaju neku električnu aktivnost, šta je to sluzava buđ i na koji način ona donosi odluke i kreće se, testirali EEG signale, proučavali kako možemo da menjamo i fokusiramo našu pažnju, ali i kako možemo da obmanemo svoj mozak“, poručila je dr Dunja Bjelić, eksterna konsultantkinja Centra za promociju nauke i neuronaučnica.

Foto: Ana Paunković

Studenti sa Univerziteta u Mičigenu, Elektrotehničkog fakulteta, Filozofskog fakulteta i Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prezentovali su posetiocima događaja održanog u Naučnom klubu rezultate do kojih su došli proučavajući ljudsku percepciju i socijalnu kogniciju, kroz fiziologiju biljaka i gljiva stičući fascinantne uvide u funkcionisanje nervnog sistema, ali i demonstrirali načine na koje su do njih došli.

„Ovo je moja četvrta poseta Beogradu i saradnja sa Centrom za promociju nauke. Uvek mi je veliko zadovoljstvo i sjajno iskustvo. Najvažniji zadatak ove Letnje škole bio je da ove mlade ljude iz najrazličitijih oblasti nauke okupimo na jednom mestu i omogućimo im da sarađuju na rešavanju problema. Ponosan sam što smo na kraju došli do željenih rezultata i što imamo priliku da vam ih prezentujemo“, izjavio je Etjen Serb-Kamp, jedan od mentora kompanije Bekjard brejns koji su u toku Letnje škole radili sa studentima.

Foto: Ana Paunković

„KAKO VAŠ MOZAK RADI: NEURONAUKA ZA SVAKOGA“ GREGA GEJDŽA NA SRPSKOM JEZIKU

Rezultati sprovedenih eksperimenata biće objavljeni kao posebno poglavlje dopunjenog izdanja „Kako vaš mozak radi: neuronaučni eksperimenti za svakoga” Grega Gejdža, koje će objaviti Centar za promociju nauke u saradnji sa Grupom za obrazovanje (Nordeus fondacija, Inicijativa Digitalna Srbija, Dostignuća mladih u Srbiji i CPN).

SETOVI ZA NEURONAUČNE EKSPERIMENTE U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE

Grupa za obrazovanje otvoriće do kraja tekuće godine u srednjim školama širom Srbije niz Mejkers labova, multifunkcionalnih učionica u kojima se učenici i nastavnici bave neformalnom nastavom u oblasti STEM-a. Greg Gejdž opremiće ove učionice specijalnim setovima koji će njihovim korisnicima omogućiti da ove eksperimente sprovode u svojim školama.

podeli