Такмичење за најбољег популаризатора науке одржаће се у Србији и ове године

Текст: Сташа Бајац

Нова сезона „Лабораторије славних“ званично је почела 1. фебруара када је и упућен позив за пријаве нових такмичара.

Како наводе у Британском савету, који је организатор догађаја, „заснована на веома успешном британском моделу FameLab, ‘Лабораторија славних’ је међународно такмичење које трага за талентованим младим људима у области комуникације науке“. Основна идеја овог пројекта јесте да науку учини забавном и да охрабри младе људе који су „луди за науком“ да своје знање и ентузијазам поделе са најширом публиком. Србија учествује у овом такмичењу од самог почетка 2007. године. Циљ „Лабораторије славних“ је да „подржи младе научнике да визијом науке двадесет првог века инспиришу и изазову машту код публике. Ово такмичење тражи нова лица науке која ће умети да развију своје идеје и презентерске вештине.“

Кандидати ће своје умеће представљања научних феномена показати пред стручним жиријем, за шта ће имати временско ограничење од три минута. Ове године се „Лабораторија славних“ одржава у двадесет земаља широм света, а победници из сваке земље учествоваће на светском такмичењу у Четлнему у Великој Британији у јуну 2012. Поред тога, у Србији се додељују и новчане наградe, па ће првопласирани освојити 80.000 динара, другопласирани 60.000, трећепласирани 40.000, а награда публике носи 20.000 динара.

Кандидати који уђу у ужи избор биће позвани на аудицију која ће се одржати 17. марта у Београду, а десет учесника који се квалификују за национално финале такмичиће се за титулу најбољег комуникатора науке у Србији 31. марта у РТС-овом студију у Београду. Ових десет финалиста добиће прилику да током три дана, од 23. до 25. марта, на Јастрепцу бесплатно похађа мастер клас из комуникације науке, који ће водити медијски тренер из Велике Британије.

Да бисте учествовали у „Лабораторији славних“ потребно је да имате између 18 и 35 година и да студирате или радите у области природних наука, технике или математике у Србији. Такође, потребно је да говорите енглески језик. Да бисте се пријавили, на communications@britishcouncil.rs пошаљите пријавни формулар, заједно са својом скорашњом фотографијом. Рок за пријаве је 7. март 2012. године.

Презентације са претходних такмичења могу се погледати на FameLab каналу, а заинтересовани могу да дођу и на „Инфо дан“, који се одржава у Центру за промоцију науке у петак, 24. фебруара, у 15 часова. Да бисте потврдили долазак на „Инфо дан“, пошаљите своје име на communications@britishcouncil.rs, са назнаком FameLab Open Day.

 

Пријаву за учешће на такмичењу можете попунити овде.

Правила учешћа можете прочитати овде.

Критеријум за учешће можете прочитати овде.


 

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви