Takmičenje za najboljeg popularizatora nauke održaće se u Srbiji i ove godine

Tekst: Staša Bajac

Nova sezona „Laboratorije slavnih“ zvanično je počela 1. februara kada je i upućen poziv za prijave novih takmičara.

Kako navode u Britanskom savetu, koji je organizator događaja, „zasnovana na veoma uspešnom britanskom modelu FameLab, ‘Laboratorija slavnih’ je međunarodno takmičenje koje traga za talentovanim mladim ljudima u oblasti komunikacije nauke“. Osnovna ideja ovog projekta jeste da nauku učini zabavnom i da ohrabri mlade ljude koji su „ludi za naukom“ da svoje znanje i entuzijazam podele sa najširom publikom. Srbija učestvuje u ovom takmičenju od samog početka 2007. godine. Cilj „Laboratorije slavnih“ je da „podrži mlade naučnike da vizijom nauke dvadeset prvog veka inspirišu i izazovu maštu kod publike. Ovo takmičenje traži nova lica nauke koja će umeti da razviju svoje ideje i prezenterske veštine.“

Kandidati će svoje umeće predstavljanja naučnih fenomena pokazati pred stručnim žirijem, za šta će imati vremensko ograničenje od tri minuta. Ove godine se „Laboratorija slavnih“ održava u dvadeset zemalja širom sveta, a pobednici iz svake zemlje učestvovaće na svetskom takmičenju u Četlnemu u Velikoj Britaniji u junu 2012. Pored toga, u Srbiji se dodeljuju i novčane nagrade, pa će prvoplasirani osvojiti 80.000 dinara, drugoplasirani 60.000, trećeplasirani 40.000, a nagrada publike nosi 20.000 dinara.

Kandidati koji uđu u uži izbor biće pozvani na audiciju koja će se održati 17. marta u Beogradu, a deset učesnika koji se kvalifikuju za nacionalno finale takmičiće se za titulu najboljeg komunikatora nauke u Srbiji 31. marta u RTS-ovom studiju u Beogradu. Ovih deset finalista dobiće priliku da tokom tri dana, od 23. do 25. marta, na Jastrepcu besplatno pohađa master klas iz komunikacije nauke, koji će voditi medijski trener iz Velike Britanije.

Da biste učestvovali u „Laboratoriji slavnih“ potrebno je da imate između 18 i 35 godina i da studirate ili radite u oblasti prirodnih nauka, tehnike ili matematike u Srbiji. Takođe, potrebno je da govorite engleski jezik. Da biste se prijavili, na communications@britishcouncil.rs pošaljite prijavni formular, zajedno sa svojom skorašnjom fotografijom. Rok za prijave je 7. mart 2012. godine.

Prezentacije sa prethodnih takmičenja mogu se pogledati na FameLab kanalu, a zainteresovani mogu da dođu i na „Info dan“, koji se održava u Centru za promociju nauke u petak, 24. februara, u 15 časova. Da biste potvrdili dolazak na „Info dan“, pošaljite svoje ime na communications@britishcouncil.rs, sa naznakom FameLab Open Day.

 

Prijavu za učešće na takmičenju možete popuniti ovde.

Pravila učešća možete pročitati ovde.

Kriterijum za učešće možete pročitati ovde.


 

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi