Министарство просвете, науке и технолошког развоја је 13. априла расписало Конкурс за нови циклус научноистраживачких пројеката  

Текст: Н. Здравковић, С. Бубњевић

У среду, 13. априла, из Министарства просвете, науке и технолошког развоја стигла је значајна вест за 15.000 истраживача колико их је тренутно регистровано у Републици Србији. ”Данас почиње конкурс”, рекао је министар Срђан Вербић (на слици) на конференцији за новинаре која је сазвана дан раније у згради Владе Републике Србије и којом су окончане дилеме о томе када ће бити расписан конкурс за нови циклус научноистраживачких пројеката.

Конкурс је истовремено објављен у дневној штампи, трајаће 30 дана, након чега следи поступак рецензије пријављених пројеката. Истраживачи су позвани да предложе пројекте у оквиру три актуелна програма: основних истраживања и основних усмерених истраживања за период од 2016. до 2020. године, као и истраживања у области технолошког развоја која се спроводе од 2016. до 2019. године.

Научна заједница у Србији је нестрпљиво чекала на ову вест јер се претходни пројектни циклус завршио још 2015. године. Након измена Закона о научноистраживачкој делатности из децембра 2015. године, конкурс је чекао усвајање низа потребних докумената.

Пре свега, Влада Републике Србије усвојила је у марту Стратегију научног и технолошког развоја Србије за период од 2016. до 2020. године под именом ”Истраживање за иновације”. У складу са захтевима Стратегије, министарство је потом донело два неопходна документа: Правилник о поступку, начину вредновања и квантитативном исказивању научноистраживачких резултата истраживача, као и Акт о вредновању, избору, финансирању и праћењу пројеката у новом истраживачком циклусу. Тиме су постављени темељи за расписивање конкурса. 

”Овај конкурс има мало строже критеријуме”, рекла је државна секретарка у министарству, Вера Дондур која је након најаве министра представила детаље и услове конкурса. Она је објаснила како је за овај пројектни циклус из буџета Републике Србије издвојено 11,2 милијарде динара. ”Србија је економски мала земља, али имамо релативно добру науку”, истакла је Дондур, подсећајући на забележени напредак у науци који је постигло 11.000 истраживача колико их је учествовало у претходном пројектном циклусу.

Нови конкурс, заједно са Стратегијом, доноси неколико нових правила. Уводи се концепт основног усмереног истраживања, која су усмерена ка решавању одређених проблема од јавног значаја. На овим истраживањима Министарство науке, просвете и технолошког развоја радиће партнерски и са другим министарствима, како је најављено – у циљу развоја привреде, тржишног система и пословања предузећа.

Нови конкурс уводи значајне промене у начин оцењивања пројеката. Сада је већи акценат на рецензији, а мањи на квантитативној оцени досадашњег рада истраживача или институције. Као и у претходном циклусу, пројекте оцењују два рецензента који су до сада били искључиво стручњаци из иностранства. Међутим, због специфичности области истраживања, за друштвено-хуманистичке наука уведена је измена тако да један од рецензената буде домаћи експерт. 

Након периода пријављивања, рецензија, објављивања прелиминарних листа и рока за жалбе, биће објављена коначна листа чиме ће званично бити покренут нови пројектни циклус. Како је најавила државна секретарка Вера Дондур, то се очекује током јула 2016. године. 

Истражите садржај Конкурса за нови циклус научноистраживачких пројеката

подели