Међународна конференција OpenSciComm, коју Центар за промоцију науке организује 24. и 25. новембра у Југословенској кинотеци, посвећена је разматрању делотворних и проверених пракси научне комуникације у различитим окружењима и на различите теме. Конференција ће окупити бројне стручњаке, научнике и научне комуникаторе из целе Европе, са циљем успостављања дијалога о важним темама којима се бави савремена наука, драгоценог повезивања научне заједнице и других сегмената друштва, и подстицања нових смерова размишљања о науци и технолошком напретку.

Програм повезује комплексне истраживачке концепте и теме са феноменима и процесима које су од важности за јавност, а у фокусу ће бити представљање савремених, иновативних и инспиративних пракси, размена идеја и приступа, и умрежавање на међународном нивоу.

Неке од тема о којима ће се разговарати су: научна комуникација, отворена наука, СТЕ(А)М (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) образовање, грађанска научна истраживања, научно новинарство, повезивање уметности и науке (artscience праксе), климатска писменост и друге.

Научна комуникација се односи на академску дисциплину јавног представљања научних тема, не само унутар научних кругова, већ превасходно циљајући друге друштвене групе. Заснована је са циљем бољег разумевања науке и подизања научне писмености као неизоставног елемента савременог живота. Комуницирање науке ка различитим публикама и активан ангажман истраживача унутар свих сегмената друштва, укључујући и креаторе политика и доносиоце одлука, кључни су чиниоци овог процеса.

Отворена наука и научна комуникација доносе суштинске промене захваљујући демократизацији науке и свеприсутној дигитализацији, које смањују јаз између науке и друштва. Комуникација научних достигнућа и резултата је од изузетног значаја за пружање одговора које наука може да понуди грађанима, али и да оснажи младе и све друге слојеве друштва да научна и технолошка знања користе на жељени и критички начин.

Отворена наука је заснована на принципима отворености и транспарентности током целокупног процеса научних истраживања, чинећи научна истраживања и њихову дисеминацију доступним свим слојевима друштва – и лаицима и професионалним истраживачима.

На конференцији ће бити представљене и кључне идеје у вези са концептом грађанских научних истраживања, односно укључивања јавности у процес научних истраживања. Неке од тема биће драмске и позоришне могућности у комуницирању науке, са циљем подстицања СТЕAМ наставника, научних комуникатора, истраживача и уметника да сарађују једни са другима и доживе драму као поље представљање и вредновања науке. Предавачи ће поделити и своје искуство научне комуникације користећи само вокални медиј и пружити савете о добрим праксама у продукцији научног радија/подкаста, како би подстакли научнике да више причају о својим истраживањима и кроз овај формат.

Предавања, радионице, панел дискусије бавиће се и темама: како направити СТЕАМ догађај у школи са ограниченим буџетом? Шта живе лабораторије и отворено школовање могу донети образовним процесима у школама? Како се изборити са тремом током тв наступа? Које су нове могућности за решавање друштвених потреба уз помоћ грађанске науке? Како се роботи могу искористити у образовању? Неке од тема биће и квантно рачунарство, оригами праксе за учење математике, трансверзалне вештине у СТЕАМ образовању; могућности за системски развој научне писмености широм образовне вертикале и хоризонтале, и бројне друге теме…

 

Званични језик конференције је енглески.

 

Уколико желите да присуствујете конференцији, можете да се региструјете на овом линку.

 

подели