Радионице

Колоквијум научног новинарства

У уторак, 4. новембра, у 14 часова, ЦПН организује први Колоквијум научног новинарства у овој сезони

Центар за промоцију науке и ове сезоне организује Колоквијум научног новинарства, курс намењен студентима који су заинтересовани да се усавршавају у овој области. Први скуп у овој серији Колоквијума организује се у Научном клубу, 4. новембра 2014. године, у 14 часова.

Група од тринаест студената која ће присуствовати Колоквијуму имаће прилику да прође кроз малу школу научног новинарства. Циљ програма је да полазнике уведе у свет медија и да их оспособи за писање научнопопуларних текстова.

Курс води Слободан Бубњевић, уредник Комуникација ЦПН-а, а током јесени ће се као предавачи укључивати и бројни други професионални научни новинари у Србији. Као курс који је замишљен двосмерно, Колоквијум подразумева како дијалог са полазницима тако и израду конкретних текстова.

Колоквијум научног новинарства је програм Центра за промоцију науке који је, као облик подршке научним новинарима, до сада био искључиво намењен професионалцима из београдских редакција. Током претходних година одржано је више састанака. Но, с обзиром да се повећало интересовање студентата и младих новинара за научно новинарство, Колоквијум се ове сезоне посветио млађим полазницима.

На првом у низу састанака у програму, ове јесени говориће се о томе како се пише новински текст. Наредни разговори ће бити посвећени питањима како на најбољи начин истражити тему о којој се пише, како испитати поузданост података, како радити са саговорницима и како разумети научни контекст. 

Једна серија Колоквијума траје три месеца, након чега ће бити окупљена нова група полазника. Колоквијум подразумева и групни рад, а најуспешнији текстови, настали током курса, биће објављени на порталу Елементаријум. 

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs