Неурохирургија је једна од најтраженијих специјализација у медицини. Успешни неурохирурзи могу повратити нормалан живот пацијенту или га пак могу трајно онеспособити

 

Текст: М. Николић

Свака појединачна специјализација у медицини игра значајну улогу у целокупном здрављу човека. Међутим, неке сфере медицине имају драматичнији утицај на живот пацијената од других. Једна од њих је свакако неурохирургија, где лекари, неурохирурзи, лече нервни систем и мозак, а њихова вештина може имати далекосежне последице на здравље пацијента. Исправљање неправилности у понашању и перцепцији, као и проблеми покретљивости, чак и код слабијих болова у нервним завршецима, могу имати погубно исходиште за пацијента. Зато је позив неурохирурга од посебног значаја у свету медицине.

Домети неурохирургије укључују третирање мозга и можданих вијуга, кичме и централног нервног система као и периферни нервни систем који преноси сензације од екстремитета до мозга. Неурохирургија подразумева лечење инфаркта, можданих тумора и удара, епилепсију и Паркинсонову болест, те хроничне болове у кичми. Неправилно лечење може довести до губитка вида, слуха или равнотеже. Поред лечења ових основних стања неправилности, неурохирургија је практично водећа дисциплина у модерној хирургији.

Неурохирургија је специјалност која подразумева снажну научну и истраживачку подлогу. Истраживачи који се баве овом дисциплином имају знања из области можданих функција и то на основу слика магнетне резонанце, разних скенера и других напредних техника које изузетно утичу на развој нових технологија у лечењу болести нервног система.

Један од важнијих аспеката неурохирургије је улога коју неурохирурзи имају у раду са другим лекарима, будући да се нервни систем протеже дуж целог тела. Уколико ортопед мора да лечи повреду леве шаке, врло је важно да притом не повреди неки нерв. Ту је искуство и савет неурохирурга од суштинског значаја. Специјализоване неурохируршке експертизе могу много помоћи другим лекарима да смање или избегну нервна оштећења приликом њихових захвата.

Неурохирурзи су један од нaјтраженијих позива у медицини. Успешни неурохирурзи су као мађионичари, који могу да поврате пацијента у нормалан живот и након најтежих повреда, али исто тако га могу трајно онеспособити. Неурохирурзи важе за једне од најплаћенијих лекара у свету. 

ПРВИ КОНГРЕС УДРУЖЕЊА НЕУРОХИРУРГА ЈУГОИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ

Центар за промоцију науке учествује на Првом SeENS конгресу Удружења неурохирурга Југоисточне Европе, од 31. октобра до 1. новембра, у хотелу Метропол Палас у Београду, где ће се окупити више од 300 светских и домаћих експерата из области неурохирургије. 

У оквиру SeENS конгреса Удружења неурохирурга Југоисточне Европе окупиће се неурохирурзи из Хрватске, Босне, Србије, Македоније, Словеније, Бугарске, Грчке, Румуније, Црне Горе, Турске и Кипра. Конгрес се одржава у организацији Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије у сарадњи са Српским друштвом неурохирурга и Удружењем неурохирурга Југоисточне Европе. Главне теме Првог конгреса су неуроонкологија и операције кичме и периферних нерава. 

Овај догађај даје снажан подстицај пракси неурохирурга и унапређењу хирургије широм нашег региона.

У оквиру SeENS конгреса биће обележене две годишњице: 90 година неурохирургије у Србији као и 75 година од постојања Клинике за неурохирургију у оквиру Клиничког центра Србије.

Удружење неурохирурга Југоисточне Европе основано је у октобру 2012. године у Загребу, са циљем да промовише, развија и унапређује сарадњу и размену искуства међу неурохирурзима на простору Југоисточне Европе. Као непрофитна, неполитичка организација, Удружење неурохирурга подразумева мрежу лекара који су спремни волонтерски да делују у циљу постизања боље комуникације и сарадње међу неурохирурзима широм Југоисточне Европе. 

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви