Neurohirurgija je jedna od najtraženijih specijalizacija u medicini. Uspešni neurohirurzi mogu povratiti normalan život pacijentu ili ga pak mogu trajno onesposobiti

 

Tekst: M. Nikolić

Svaka pojedinačna specijalizacija u medicini igra značajnu ulogu u celokupnom zdravlju čoveka. Međutim, neke sfere medicine imaju dramatičniji uticaj na život pacijenata od drugih. Jedna od njih je svakako neurohirurgija, gde lekari, neurohirurzi, leče nervni sistem i mozak, a njihova veština može imati dalekosežne posledice na zdravlje pacijenta. Ispravljanje nepravilnosti u ponašanju i percepciji, kao i problemi pokretljivosti, čak i kod slabijih bolova u nervnim završecima, mogu imati pogubno ishodište za pacijenta. Zato je poziv neurohirurga od posebnog značaja u svetu medicine.

Dometi neurohirurgije uključuju tretiranje mozga i moždanih vijuga, kičme i centralnog nervnog sistema kao i periferni nervni sistem koji prenosi senzacije od ekstremiteta do mozga. Neurohirurgija podrazumeva lečenje infarkta, moždanih tumora i udara, epilepsiju i Parkinsonovu bolest, te hronične bolove u kičmi. Nepravilno lečenje može dovesti do gubitka vida, sluha ili ravnoteže. Pored lečenja ovih osnovnih stanja nepravilnosti, neurohirurgija je praktično vodeća disciplina u modernoj hirurgiji.

Neurohirurgija je specijalnost koja podrazumeva snažnu naučnu i istraživačku podlogu. Istraživači koji se bave ovom disciplinom imaju znanja iz oblasti moždanih funkcija i to na osnovu slika magnetne rezonance, raznih skenera i drugih naprednih tehnika koje izuzetno utiču na razvoj novih tehnologija u lečenju bolesti nervnog sistema.

Jedan od važnijih aspekata neurohirurgije je uloga koju neurohirurzi imaju u radu sa drugim lekarima, budući da se nervni sistem proteže duž celog tela. Ukoliko ortoped mora da leči povredu leve šake, vrlo je važno da pritom ne povredi neki nerv. Tu je iskustvo i savet neurohirurga od suštinskog značaja. Specijalizovane neurohirurške ekspertize mogu mnogo pomoći drugim lekarima da smanje ili izbegnu nervna oštećenja prilikom njihovih zahvata.

Neurohirurzi su jedan od najtraženijih poziva u medicini. Uspešni neurohirurzi su kao mađioničari, koji mogu da povrate pacijenta u normalan život i nakon najtežih povreda, ali isto tako ga mogu trajno onesposobiti. Neurohirurzi važe za jedne od najplaćenijih lekara u svetu. 

PRVI KONGRES UDRUŽENJA NEUROHIRURGA JUGOISTOČNE EVROPE

Centar za promociju nauke učestvuje na Prvom SeENS kongresu Udruženja neurohirurga Jugoistočne Evrope, od 31. oktobra do 1. novembra, u hotelu Metropol Palas u Beogradu, gde će se okupiti više od 300 svetskih i domaćih eksperata iz oblasti neurohirurgije. 

U okviru SeENS kongresa Udruženja neurohirurga Jugoistočne Evrope okupiće se neurohirurzi iz Hrvatske, Bosne, Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Grčke, Rumunije, Crne Gore, Turske i Kipra. Kongres se održava u organizaciji Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije u saradnji sa Srpskim društvom neurohirurga i Udruženjem neurohirurga Jugoistočne Evrope. Glavne teme Prvog kongresa su neuroonkologija i operacije kičme i perifernih nerava. 

Ovaj događaj daje snažan podsticaj praksi neurohirurga i unapređenju hirurgije širom našeg regiona.

U okviru SeENS kongresa biće obeležene dve godišnjice: 90 godina neurohirurgije u Srbiji kao i 75 godina od postojanja Klinike za neurohirurgiju u okviru Kliničkog centra Srbije.

Udruženje neurohirurga Jugoistočne Evrope osnovano je u oktobru 2012. godine u Zagrebu, sa ciljem da promoviše, razvija i unapređuje saradnju i razmenu iskustva među neurohirurzima na prostoru Jugoistočne Evrope. Kao neprofitna, nepolitička organizacija, Udruženje neurohirurga podrazumeva mrežu lekara koji su spremni volonterski da deluju u cilju postizanja bolje komunikacije i saradnje među neurohirurzima širom Jugoistočne Evrope. 

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi