Књига Срећа, наука иза вашег осмеха, аутора Данијела Нетла, ново издање Центра за промоцију науке

Текст: Иван Умељић*

Не дозволите да вас завара лепршави наслов књиге, у маниру безбројних бестселера популарне психологије, јер је највећи део Среће посвећен  управо оштром нападу на популарне митове о срећи!

Чим уђете у локалну књижару, бићете затрпани читавом гомилом наслова са полице са приручницима за срећу. Сваке године објави се преко 2000 нових књига за самопомоћ. Тржиште „спасоносних решења“ није ограничено само на књиге. Постоји изобиље терапија, алтернативних терапија, биљних производа, алтернативних биљних производа, духовних система, алтернативних духовних система итд.

Већина ових решења је непроверена, чак и непроверљива, а ипак наилазе на невероватан пријем. Она се крећу у опсегу од оних здраворазумских и корисних, преко оних која, у најбољем случају, делују путем плацебо ефекта, све до „дубина“ надрилекарства и шарлатанства.

У првој свеобухватној књизи која говори о једној од најбазичнијих људских тежњи, Данијел Нетл истражује због чега тежимо да будемо срећни, како достижемо виши ниво среће, као и различите начине на које се срећа интерпретира у различитим културама. Уз помоћ непрегледне статистичке грађе која обухвата последњих пола века, Нетл открива на које начине су се дефиниције и извори среће мењали кроз време.

 

Данијел Нетл је угледни бихевиорални биолог, психолог и антрополог.

Завршио је студије психологије и филозофије на Универзитету Оксфорд, а потом се специјализовао из разних сродних дисциплина.

Аутор је бројних занимљивих књига о лудилу, личности, језику и генетици.

Годинама уназад ради као професор на Универзитету Њукасл, где је тренутно ангажован као директор Центра за понашање и еволуцију.

*Аутор је координатор групе за издаваштво ЦПН-а.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви