Knjiga Sreća, nauka iza vašeg osmeha, autora Danijela Netla, novo izdanje Centra za promociju nauke

Tekst: Ivan Umeljić*

Ne dozvolite da vas zavara lepršavi naslov knjige, u maniru bezbrojnih bestselera popularne psihologije, jer je najveći deo Sreće posvećen  upravo oštrom napadu na popularne mitove o sreći!

Čim uđete u lokalnu knjižaru, bićete zatrpani čitavom gomilom naslova sa police sa priručnicima za sreću. Svake godine objavi se preko 2000 novih knjiga za samopomoć. Tržište „spasonosnih rešenja“ nije ograničeno samo na knjige. Postoji izobilje terapija, alternativnih terapija, biljnih proizvoda, alternativnih biljnih proizvoda, duhovnih sistema, alternativnih duhovnih sistema itd.

Većina ovih rešenja je neproverena, čak i neproverljiva, a ipak nailaze na neverovatan prijem. Ona se kreću u opsegu od onih zdravorazumskih i korisnih, preko onih koja, u najboljem slučaju, deluju putem placebo efekta, sve do „dubina“ nadrilekarstva i šarlatanstva.

U prvoj sveobuhvatnoj knjizi koja govori o jednoj od najbazičnijih ljudskih težnji, Danijel Netl istražuje zbog čega težimo da budemo srećni, kako dostižemo viši nivo sreće, kao i različite načine na koje se sreća interpretira u različitim kulturama. Uz pomoć nepregledne statističke građe koja obuhvata poslednjih pola veka, Netl otkriva na koje načine su se definicije i izvori sreće menjali kroz vreme.

 

Danijel Netl je ugledni bihevioralni biolog, psiholog i antropolog.

Završio je studije psihologije i filozofije na Univerzitetu Oksford, a potom se specijalizovao iz raznih srodnih disciplina.

Autor je brojnih zanimljivih knjiga o ludilu, ličnosti, jeziku i genetici.

Godinama unazad radi kao profesor na Univerzitetu Njukasl, gde je trenutno angažovan kao direktor Centra za ponašanje i evoluciju.

*Autor je koordinator grupe za izdavaštvo CPN-a.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi