Као најава програма Art+Science који се отвара 27. априла у Културном центру Београда, у Научном клубу Београд изложен је рад уметничке групе Каркатаг „После сигурности“

Текст: Љиљана Илић

Као најава програма Art+Science који се отвара у Културном центру Београда 27. априла, а затим наставља у Галерију науке и технике САНУ и на још неколико локација у више градова Србије, у излогу – микрогалерији новоотвореног Научног клуба Београд, у Краља Петра 46, током априла и почетком маја је изложен рад уметничке групе Каркатаг „После сигурности“.

„После сигурности“ jе позив на небезбедну и деструктивну игру, током које актери учествују у креирању небезбедности и привида општег ризика. У том смислу, оваj рад евоцира специфично дечjе искуство, искуство учешћа у забрањеним играма, у несавесним и неодговорним активностима у коjима се не питамо о последицама.

Рад се бави студиjом случаjа потпуног игнорисања свих сигурносних протокола, симулациjом хаотичне и небезбедне ситуациjе неконтролисаног кретања електричних алата по простору и кроз интеракциjу са публиком покушава да одговори на питања колико нас штите а колико спутаваjу и зашто заправо настаjу тврда правила о безбедности.

После сигурности jе интерактивна инсталациjа, део Националне селекциjе Србиjе на Прашком квадриjеналу 2015. године. Наступ Србиjе на Квадриjеналу награђен jе Златном медаљом за покретање диjалога.

Каркатаг је уметнички колектив из Београда формиран 2009. године. Функционише у пољу интерактивне уметности и нових медија, на граници са перформативним. Радови Каркатага су најчешће у форми својеврсних машина, обично већих размера, које изложене или подметнуте на коришћење, доводе публику у ситуацију да постане активни учесник, перформер, а догађај који се генерише кроз њихов рад и употребу представља неодвојиви и суштински део самог остварења.

Каркатаг је учествовао на бројним изложбама, фестивалима и перформансима у Немачкој, Енглеској, Аустрији, Пољској, Хрватској, Швајцарској, Црној Гори и у више градова Србије. Од 2010. воде свој резиденцијални простор у Свилајнцу, а од 2015. покрећу отворену радионицу Пракса мејкерспејс Београд у Магацину у Краљевића Марка.

Истражите више о изложби Art & Science на нашем сајту и друштвеним мрежама.

 

подели