Kao najava programa Art+Science koji se otvara 27. aprila u Kulturnom centru Beograda, u Naučnom klubu Beograd izložen je rad umetničke grupe Karkatag „Posle sigurnosti“

Tekst: Ljiljana Ilić

Kao najava programa Art+Science koji se otvara u Kulturnom centru Beograda 27. aprila, a zatim nastavlja u Galeriju nauke i tehnike SANU i na još nekoliko lokacija u više gradova Srbije, u izlogu – mikrogaleriji novootvorenog Naučnog kluba Beograd, u Kralja Petra 46, tokom aprila i početkom maja je izložen rad umetničke grupe Karkatag „Posle sigurnosti“.

„Posle sigurnosti“ je poziv na nebezbednu i destruktivnu igru, tokom koje akteri učestvuju u kreiranju nebezbednosti i privida opšteg rizika. U tom smislu, ovaj rad evocira specifično dečje iskustvo, iskustvo učešća u zabranjenim igrama, u nesavesnim i neodgovornim aktivnostima u kojima se ne pitamo o posledicama.

Rad se bavi studijom slučaja potpunog ignorisanja svih sigurnosnih protokola, simulacijom haotične i nebezbedne situacije nekontrolisanog kretanja električnih alata po prostoru i kroz interakciju sa publikom pokušava da odgovori na pitanja koliko nas štite a koliko sputavaju i zašto zapravo nastaju tvrda pravila o bezbednosti.

Posle sigurnosti je interaktivna instalacija, deo Nacionalne selekcije Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. godine. Nastup Srbije na Kvadrijenalu nagrađen je Zlatnom medaljom za pokretanje dijaloga.

Karkatag je umetnički kolektiv iz Beograda formiran 2009. godine. Funkcioniše u polju interaktivne umetnosti i novih medija, na granici sa performativnim. Radovi Karkataga su najčešće u formi svojevrsnih mašina, obično većih razmera, koje izložene ili podmetnute na korišćenje, dovode publiku u situaciju da postane aktivni učesnik, performer, a događaj koji se generiše kroz njihov rad i upotrebu predstavlja neodvojivi i suštinski deo samog ostvarenja.

Karkatag je učestvovao na brojnim izložbama, festivalima i performansima u Nemačkoj, Engleskoj, Austriji, Poljskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Crnoj Gori i u više gradova Srbije. Od 2010. vode svoj rezidencijalni prostor u Svilajncu, a od 2015. pokreću otvorenu radionicu Praksa mejkerspejs Beograd u Magacinu u Kraljevića Marka.

Istražite više o izložbi Art & Science na našem sajtu i društvenim mrežama.

 

podeli