Као и сваке године, календар Центра за промоцију науке бави се научним темама важним за друштво и окружење у коме живимо. У 2022. години, у градовима широм света чекају нас климатски изазови. У календару за наредну годину, кроз фото-приче о Београду фотографа Марка Рисовића, сваког месеца бавимо се овом темом из новог угла: неки месеци илуструју добре примере прилагођавања на климатске промене (много зеленила, очување речних обала, парковe, природа у граду), а други тешкоће са којима се суочавамо (много бетона, топлотна острва, ветар).

Градови су изграђени за климу које више нема. За почетак, потребно је да разумемо и прихватимо ту чињеницу и да заједно потражимо одржива решења у нашим локалним оквирима. Градовима, колико и нама, потребан је чист ваздух. Потребни су бициклизам, урбане шуме, зелене површине, системи за пречишћавање ваздуха на индустријским постројењима, уштеда енергије, смањење саобраћаја… Београду је потребно да прочисти плућа.

Водом повезане обале града све чешће трпе суше и поплаве. Одувек, најважнија сведочанства о Београду пружају Сава и Дунав, и њихове обале. Како наћи спас и избећи жегу градског бетона? Ефекат урбаног топлотног острва познају и људи, и биљке, и животиње… Сви траже спас од летње врелине.

Лета у Београду све су дужа и топлија. Асфалт се топи, а аутомобили „кувају“. У великом граду, летње врућине не падају лако старима, болеснима, слабима… Термометар упозорава: град није здрав.

И земљиште има право на воду, као и ми, и целокупан живи свет. За јавно здравље пресудан је приступ квалитетној води.

Ваздушна струјања Београду доносе благодети током топлотних таласа, али и невоље током јесени и зиме. Ветру треба дати простор да може да дува и путује, јер ни њему ни грађанима не одговара зазидани град.

Београд је познат по речним острвима са очуваном природом. На Великом ратном острву обитавају јелени, дивље свиње, орао белорепан… Пријатељство са рекама је једна од препознатљивих прича о Београду.

Какав град желимо? Овај календар би требало да нас асоцира на размишљање о свим добрим и лошим странама нашег суживота са Београдом и тражење начина да живимо у бољем и здравијем граду.

Календар за 2022. годину доступан је у Центру за промоцију науке, Краља Петра 46, или га можете наручити преко e-мејл адресе: prodaja@cpn.rs.

Електронски календар доступан је ОВДЕ.

Десктоп позадине из календара можете пронаћи ОВДЕ.

подели