Kao i svake godine, kalendar Centra za promociju nauke bavi se naučnim temama važnim za društvo i okruženje u kome živimo. U 2022. godini, u gradovima širom sveta čekaju nas klimatski izazovi. U kalendaru za narednu godinu, kroz foto-priče o Beogradu fotografa Marka Risovića, svakog meseca bavimo se ovom temom iz novog ugla: neki meseci ilustruju dobre primere prilagođavanja na klimatske promene (mnogo zelenila, očuvanje rečnih obala, parkove, priroda u gradu), a drugi teškoće sa kojima se suočavamo (mnogo betona, toplotna ostrva, vetar).

Gradovi su izgrađeni za klimu koje više nema. Za početak, potrebno je da razumemo i prihvatimo tu činjenicu i da zajedno potražimo održiva rešenja u našim lokalnim okvirima. Gradovima, koliko i nama, potreban je čist vazduh. Potrebni su biciklizam, urbane šume, zelene površine, sistemi za prečišćavanje vazduha na industrijskim postrojenjima, ušteda energije, smanjenje saobraćaja… Beogradu je potrebno da pročisti pluća.

Vodom povezane obale grada sve češće trpe suše i poplave. Oduvek, najvažnija svedočanstva o Beogradu pružaju Sava i Dunav, i njihove obale. Kako naći spas i izbeći žegu gradskog betona? Efekat urbanog toplotnog ostrva poznaju i ljudi, i biljke, i životinje… Svi traže spas od letnje vreline.

Leta u Beogradu sve su duža i toplija. Asfalt se topi, a automobili „kuvaju“. U velikom gradu, letnje vrućine ne padaju lako starima, bolesnima, slabima… Termometar upozorava: grad nije zdrav.

I zemljište ima pravo na vodu, kao i mi, i celokupan živi svet. Za javno zdravlje presudan je pristup kvalitetnoj vodi.

Vazdušna strujanja Beogradu donose blagodeti tokom toplotnih talasa, ali i nevolje tokom jeseni i zime. Vetru treba dati prostor da može da duva i putuje, jer ni njemu ni građanima ne odgovara zazidani grad.

Beograd je poznat po rečnim ostrvima sa očuvanom prirodom. Na Velikom ratnom ostrvu obitavaju jeleni, divlje svinje, orao belorepan… Prijateljstvo sa rekama je jedna od prepoznatljivih priča o Beogradu.

Kakav grad želimo? Ovaj kalendar bi trebalo da nas asocira na razmišljanje o svim dobrim i lošim stranama našeg suživota sa Beogradom i traženje načina da živimo u boljem i zdravijem gradu.

Kalendar za 2022. godinu dostupan je u Centru za promociju nauke, Kralja Petra 46, ili ga možete naručiti preko e-mejl adrese: prodaja@cpn.rs.

Elektronski kalendar dostupan je OVDE.

Desktop pozadine iz kalendara možete pronaći OVDE.

podeli